В окремих випадках коронавіруси тварин можуть еволюціонувати і інфікувати людей, а потім поширюватися серед людей, як це спостерігалося при MERS і SARS.

Типи коронавірусу людини

Коронавіруси названі так через короноподібні шипи на їх поверхні. Існує чотири основних підгрупи коронавірусів, відомих як альфа, бета, гамма і дельта.

Людські коронавіруси були вперше виявлені в середині 1960-х років. Сім коронавірусів, які можуть заразити людей:

Поширені коронавіруси людини

  1. 229E (альфа-коронавірус)
  2. NL63 (альфа-коронавірус)
  3. OC43 (бета-коронавірус)
  4. HKU1 (бета-коронавірус)

Інші коронавіруси людини

  1. MERS-CoV (бета-коронавірус, що викликає близькосхідний респіраторний синдрому (MERS-CoV)
  2. SARS-CoV (бета-коронавірус, який викликає важкий гострий респіраторний синдром (SARS-CoV)
  3. Новий коронавірус 2019 року(2019-nCoV).

Люди у всьому світі зазвичай заражаються коронавірусами людини 229E, NL63, OC43 та HKU1.

Іноді коронавіруси, які заражають тварин, можуть еволюціонувати та ставати новими коронавірусами людини. Три останні приклади цього - 2019-nCoV, SARS-CoV та MERS-CoV.

Важкий гострий респіраторний синдром (SARS) - це вірусне респіраторне захворювання, що викликається коронавірусом, який має назву коронавірус SARS (SARS-CoV). Про SARS вперше повідомили в Азії в лютому 2003 року. Хвороба поширилася в більш ніж двох десятках країн Північної Америки, Південної Америки, Європи та Азії до того, як було зупинено глобальний спалах SARS в 2003 році. З 2004 року в світі не було зареєстровано жодного випадку захворювання на атипову пневмонію.

Близькосхідний респіраторний синдром (MERS) є вірусним респіраторним захворюванням, викликаним новим коронавірусом (Коронавірус Близькосхідного респіраторного синдрому або MERS-CoV), який вперше був діагностований в

Саудівській Аравії в 2012 році.

Типові симптоми БСРС включають високу температуру, кашель і задишку.

Пневмонія є звичайним явищем, але не завжди присутня. Реєструються також гастроентерологічні симптоми, включаючи діарею.

Хоча більшість випадків захворювання людей БСРС-ков пояснюються передачею інфекції між людьми в медичних установах, насьогодні наукові дані дозволяють припускати, що одногорбі верблюди є основним резервуарним хазяїном для БСРС-ков і джерелом зараження людей БСРС. Однак чітка роль верблюдів в передачі вірусу і

конкретний шлях (шляхи) передачі невідомі.

Припускається, що вірус не переходить вільно від людини до людини, якщо тільки не має місця тісний контакт між ними, наприклад, при наданні пацієнтові медичної допомоги без засобів захисту. Спалахи, пов'язані з наданням медичної допомоги, відбулися в деяких країнах, а найбільші з них - в Саудівській Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратах і Республіці Корея.

Новий коронавірус 2019 року(2019-nCoV), який було виявлено у м. Ухань (провінція Хубей, Китай), являє собою новий штам, що раніше не був ідентифікований у людей.

Загальні ознаки інфекції включають респіраторні симптоми, лихоманку, кашель, задишку і утруднене дихання. У більш важких випадках інфекція може викликати пневмонію, важкий гострий респіраторний синдром, ниркову недостатність і навіть смерть.

Станом на 22 січня 2020 року згідно з звіту Європейського центру по контролю та профілактиці захворювань було зареєстровано 448 лабораторно-підтверджених випадків коронавіруса (2019-nCoV), в тому числі 9 летальних.

441 випадок було зареєстровано в різних провінціях Китаю, з них – 102 випадки з тяжким перебігом. В цілому – 2 197 близьких контактів було виявлено в Китаї, 1 394 з яких перебувають під медичним спостереженням. Серед захворілих – 15 випадків припадають на медичний персонал, який контактував з хворими.

Про 4 випадки nCoV було повідомлено у Таїланді, по 1 випадку - в Японії, Південній Кореї та США.

На сьогодні вакцин проти нового вірусу не існує. Головний спосіб боротьби з 2019-nCoV є медико-санітарні заходи та карантин. Вірус 2019-nCoV не володіє високою контагіозністю, оскільки в основному передається від тварин до людини і не дуже пристосований для передачі від людини до людини.

Європейський центр по контролю та профілактиці захворювань визначив середній рівень ризику спалаху нового коронавірусу 2019-nCoV у країнах Європи.

З метою забезпечення раннього виявлення можливих випадків 2019-nCoV на території України та вжиття відповідних протиепідемічних заходів Центром громадського здоров’я МОЗ України було розіслано та роз’яснено регіональним епідеміологічним службам наступні керівництва та інструкції, які були запропоновані ВООЗ:

  1. Критерії визначення випадку інфекції, спричиненої 2019-nCoV. Визначення випадку інфекції має бути доведено та роз’яснено практичним лікарям для максимально раннього виявлення можливих випадків. Особу, яка відповідає визначенню випадку інфекції, спричиненої 2019-nCoV, вважати потенційно можливим пацієнтом із nCoV.
  2. Опитувальник для пацієнтів із підозрою на 2019-nCoV.
  3. У всіх підозрілих випадках рекомендовано відбір назофарингеальних змивів відповідно до Рекомендацій щодо відбору, зберігання та транспортування зразків матеріалів.
  4. Рекомендації для населення щодо профілактики можливого зараження 2019- nCoV.
  5. Встановлення медичного спостереження за контактними особами протягом 14 днів з моменту контакту з пацієнтом з підозрою на 2019-nCoV.
  6. Перелік виробів медичного призначення, необхідних для роботи з пацієнтом з підозрою на 2019-nCoV.
  7. Рекомендації з профілактики інфекцій та інфекційного контролю під час надання медичної допомоги при підозрі на нову коронавірусну інфекцію.

Також з метою профілактики поширення вірусу nCoV були вжиті такі заходи:

Враховуючи наявну інформацію щодо епідемічного поширення коронавірусної інфекції та наявність прямого авіасполучення з Китаєм – на відповідних санітарно-

карантинних пунктах міжнародних аеропортів посилено контроль за пасажирами, які прибувають з Китаю.

Встановлено негайний режим інформування ЦГЗ та МОЗ України про підозрілі випадки 2019-nCoV, проінформовано керівників та медичних працівників аеропортів та служб, які забезпечують обслуговування пасажирів та повітряних суден міжнародних рейсів, керівників та медичних працівників авіакомпаній, що здійснюють міжнародні рейси.

РЕКОМЕНДАЦІЇ:

Базуючись на наявних доказах та інформації, ВООЗ розробила перелік рекомендацій.

У разі відвідування зооринків або ринків із продуктами тваринного походження, дотримуйтеся таких правил:

    • уникайте контакту з хворими тваринами або зіпсованими продуктами тваринного походження;
    • мийте руки з милом після торкання тварин або продуктів тваринного походження;
    • уникайте будь-якого контакту з безхатніми тваринами, що можливо проживають на території зооринку;
    • не торкайтесь очей, носа та рота брудними руками;
    • уникайте контакту з потенційно зараженими (контамінованими) тваринними залишками або рідинами на ґрунті або частинах предметів магазину або зооринку;
    • уникайте споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів

тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти

сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ГРУП РИЗИКУ:

Групам професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) слід дотримуватись таких правил:

  • слідкуйте за належною особистою гігієною;
  • використовуйте захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
  • уникайте контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;
  • дезінфікуйте та мийте захисне спорядження щоденно;
  • зберігайте захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне

спорядження інших осіб;

  • мертві тварини повинні бути безпечно похованими або знищеними;
  • будьте уважними та інформуйте про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.

ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ВІД ЗАРАЖЕННЯ

 

Стандартні рекомендації ВООЗ для широкого загалу щодо скорочення впливу і передачі ряду захворювань полягають в наступному, в тому числі гігієна рук  дихальних шляхів, а також практика безпечного харчування:

 Часто очищати руки, використовуючи спиртові засоби для миття рук або мило з водою;

 При кашлі та чханні прикрити рот і ніс зігнутим ліктем або тканиною - негайно викинути тканину і вимити руки;

Уникайте тісного контакту з будь-ким, у кого жар і кашель;

Якщо у вас підвищена температура, кашель і утруднене дихання, зверніться за медичною допомогою на ранньому етапі і поділіться попередньою історією подорожей з вашим лікарем;

При відвідуванні ринків в районах, де в даний час спостерігаються випадки появи нового коронавірусу, уникайте прямого незахищеного контакту з

живими тваринами і поверхонь, що стикаються з тваринами;

  Слід уникати споживання сирих або недоварених продуктів тваринного походження. З сирим м'ясом, молоком або органами тваринного походження слід поводитися обережно, щоб уникнути перехресного

забруднення сирими продуктами відповідно до правил безпеки харчових продуктів.

 

 

За матеріалами ВООЗ, Центру по контролю та профілактиці захворювань (CDC),

МОЗ України, ЦГЗ МОЗ України