Спікерами виступили Ольга Задорожна, начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного Департаменту охорони здоров'я та Ігор Матковський керівник Вінницького обласного клінічного центру профілактики та боротьби зі СНІДом.

Ольга Задорожна зазначила, що обов’язковими умовами для укладення договорів з НСЗУ залишаються: автономізація закладу (перетворення в комунальне некомерційне підприємство), комп’ютеризації закладу, підключення закладу до медичної інформаційної системи. Важливими є також наявність у закладі чинної ліцензії на медичну практику.
Що стосується діагностики, лікування та супроводу осіб із ВІЛ, то лікарням, що хочуть працювати у цьому напрямку, необхідно мати швидкі та головне якісні тести на ВІЛ та забезпечити відповідне вчасне транспортування біоматеріалу.
- Заклад має забезпечувати медичний нагляд, проведення ідентифікаційного етапу, призначення антиретровірусної терапії (АРТ) та здійснення моніторингу перебігу ВІЛ-інфекції, ефективності АРТ та наявності побічних реакцій лікарських засобів, - наголосив Ігор Матковський.

Він детально розповів про алгоритм діагностики, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини у ракурсі перебудовних процесів реформування галузі. Лікар підкреслив, наскільки важливим є на сьогодні якісний скринінг, який проводитимуть лікарі загальної практики сімейної медицини. Важливо, щоб швидкі тести, які придбають лікарні на місцях, були схвалені для використання у країнах ЄС. Вони мають давати відповідь на одночасне виявлення антитіл та антигенів.

Тільки при проведенні правильної ранньої діагностики, вчасно розпочатого АРВ-лікування можна змінити якість життя хворого на СНІД, знизити епідеміологічну небезпеку для медперсоналу та оточення. А отже врятувати людину, призначивши довічні медичні послуги, - говорить очільник Центру боротьби зі СНІДом.

Аналізуючи статистику з діагностики ВІЛ за останні роки у Вінницькій області, Ігор Анатолійович охарактеризував ситуацію протягом кількох років, відмітив, що завдяки збільшенню кількості обстеженого населення, ситуація покращилася. У період трансформації галузі медикам необхідно узгоджувати маршрут пацієнта, залежно від пакета послуг, з якими працюватиме кожний лікувальний заклад. Це потребує чіткої узгодженості дій медиків усіх ланок регіону.