Більшість регіонів України, в тому числі Вінницька область,  вже мають укладені договори з аптечними мережами, у яких уже можна отримати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою.

Як зазначають у Департаменті охорони здоров’я Вінницької ОДА, «Доступні ліки» є прикладом децентралізації у сфері охорони здоров’я. У районах Вінницької області триває потужна кампанія з налагодження роботи програми реімбурсації. Управлінці проводять щоденний моніторинг районів області – з метою інформаційно-роз’яснювальної роботи та перевірки виконання Урядової програми,   активно спілкуються з сімейними лікарями, пацієнтами,  органами влади.

Селекторні наради у форматі телемосту з метою звітності перед представниками МОЗ, відповідальними за Урядову програму.

Кожен другий дзвінок на «гарячу лінію» ДОЗ стосувався різних аспектів реімбурсації. Громадяни з різних районів області продовжують активно цікавитись  дією програми реімбурсації.

За час впровадження програми відшкодування коштів на ліки, спеціалісти ДОЗ уже відвідали Вінницький, Піщанський, Чечельницький, Хмільницький, Бершадський райони та продовжують допомагати реалізовувати  дану програму на Вінниччині.

Кабінет міністрів України забезпечив усі необхідні умови для ефективної реалізації програми «Доступні ліки». Сформована абсолютно вся нормативна база по цій програмі, всі необхідні постанови Уряду, накази МОЗ України затверджені і необхідні кошти спрямовані в регіони.

-Програма «відшкодуваня вартості ліків розгонулась по всій Вінницькій області. Її ефективність залежить від тісної взаємодії керівників органів місцевої влади, закладів охорони здоров’я, пацієнтів.  Наразі, відпуск ліків за рецептами здійснюють 323 аптеки, але договори з аптеками продовжують укладатись і їх кількість надалі буде збільшуватися. Варто запа’ятати: реімбурсація починається не з аптеки, а з візиту до лікаря.- зазначили у Департаменті охорони здоров’я.

 

***

Урядова програма «Доступні ліки» діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутись до  сімейного лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Нагадаємо також, що у 2017 році уряд виділив на програму 500 млн. гривень. В тому числі 20,5 млн. грн. для Вінницької області.

***

Все про програму: goo.gl/3K2M3U

Карта аптек: https://goo.gl/lx4cwI

Списки аптек у вашому регіоні: https://goo.gl/4BD36A

Контакти регіональних управлінь: https://goo.gl/E1sjM4

 

 

24.04.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА