• До них записують тих людей, які потребують певних знань, – розповідає головний лікар закладу Василь Македонський, – Завдяки скринінговим програмам, які діють у нашому медзакладі виявляється не тільки  серцево-судинна патологія, цукровий  діабет на ранніх стадіях, так і схильність до цих хвороб. Люди, які мають фактори ризику, обов’язково займаються у школах здоров’я.

Практично усі лікарі загальної практики сімейної медицини та медсестри закладу є кваліфікованими лекторами з модифікації здорового способу життя, зазначає головлікар.

Вони безпосередньо доносять слухачам інформацію про те, як жити з тими чи іншими проблемами, що їсти, якою має бути фізична активність, наскільки недоцільно палити, вживати алкоголь. Переконуючи людей у тому, що зміна способу життя, відмова від шкідливих звичок, дають можливість подовжити власне життя, попередити хворобу, не допустити перерости фактору ризику у серйозне  невиліковне захворювання. 

Групи працюють регулярно у кількості до 20 пацієнтів з груп ризику. Людям читаються не менше 5-ти лекцій  з наведенням реальних прикладів  з життя пацієнтів, яких вони знають. Наприклад, людина відмовилася від паління, через деякий час її кардіограма стала значно кращою, цукор знизився,  поліпшився загальний стан, самопочуття. 

 Таким чином переконуємо людей, що до власного здоров’я необхідно ставитися відповідально, і не нехтувати першими дзвіночками серйозного захворювання. До станів, коли нібито не турбує, нічого поки що не болить, високий тиск не відчувається, але усе ще можливо повернути і не допустити до хвороби.

  • Спеціальним наказом по лікувальному закладу, – пояснює Василь Македонський, – ми зобов’язали кожного лікаря загальної практики сімейної медицини вести свою «школу здоровְ’я». Тому одночасно в середньому 150 чоловік, які перебувають у зоні ризику, отримують певні знання, консультаційні поради, індивідуальні рекомендації щодо власного здоров’я. Для більш широкого охоплення населення такими навчаннями, групи набираються двічі на рік.  Також використали й іншу форму подання цієї інформації – спілкувалися з людьми з обмеженими фізичними можливостями, людьми похилого віку. Лектори читали лекції, демонстрували на слайдах, на прикладах, як жити з тим чи іншим захворюванням. Така робота отримала чимало схвальних відгуків, людям необхідна така інформація.

Головний лікар КП «Калинівський міський ЦПМСД» Василь Македонський відзначив, що в організації роботи шкіл здоров’я значну допомогу надає Центр здоров’я, що працює при Вінницькому обласному клінічному диспансері радіаційного захисту населення. Численні методичні розробки, як лікарям працювати з різними  групами населення, велика кількість наглядної агітації, яку розробляють лікарі-фахівці щодо здорового способу життя, подолання шкідливих звичок, профілактиці інфекційних та неінфекційних хвороб.

Основне в діяльності Шкіл здоров’я – замотивувати слухача до зміни моделі життя на користь збереження і зміцнення здоров’я.