– За своєю професійною спрямованістю маємо можливості і зобов’язання проводити скринінги на виявлення цілого переліку хвороб серцево-судинної системи, онкопатологій на ранніх стадіях.  Тоді як лікувальні заклади вторинного та третинного рівнів займаються лікуванням виявленої патології.

Як стверджував М. Пирогов, майбутнє медицини належить медицині профілактичній. Тому первинка на сьогодні не обділена увагою турботою держави.

Ми перші вступили в реформу, отримали додаткові фінансові ресурси, що дало можливість покращити матеріально-технічну базу закладу, згідно вимог МОЗ.  

Якщо говорити про скринінг онкологічних захворювань, – зауважив Василь Антонович, – то  на базі нашої центральної амбулаторії було відкрито два кабінети: жіночий та чоловічий оглядові кабінети. І працюють вони досить ефективно. Особливо чоловічий кабінет. Адже коли 2,5 роки тому, коли його відкривали, чоловіки до його появи ставилися з недовірою. З жінками у цьому плані було простіше, ця категорія пацієнтів похід до оглядового кабінету сприймала як належне, як здорову необхідність. А от чоловіки не звикли турбуватися про власне здоров’я.

У закладі проходять обстеження за рік в середньому біля 5-ти тисяч жінок, яким проводиться скринінгове цитологічне обстеження на рак шийки матки. При цьому варто зауважити, що рівень виявлення різного роду захворювань запальних, передпухлинних вже при огляді жінок складає 58%. Тобто, кожна друга жінка має захворювання, яке потребує  коригування шляхом відповідного лікування, що в подальшому дає можливість не тільки уникнути розвитку важких захворювань, а й зберегти репродуктивне здоров’я жінки.

Тому дуже важливо – донести до свідомості наших людей, навіщо проходити жіночий оглядовий кабінет. А самої фрази «у мене поки що нічого не болить» – таке ставлення просто безвідповідальне по відношенню до власного здоров’я.

На превеликий жаль, існує чимало хвороб, які на ранніх стадіях протікають безсимптомно, – стверджує головлікар.

Чоловічий оглядовий кабінет у Калинівському  міському ЦПМСД навіть пройшов певний період, коли пацієнта потрібно було вмовляти і переконувати у необхідності регулярних візитів до цього фахівця.

-За цей час, – розповідає далі лікар чоловічого оглядового кабінету Леонід Аркадійович Кащук, – ставлення пацієнтів змінилося докорінно. Так за 11 місяців цього року у кабінеті пройшли огляд майже 3 тисячі чоловіків. З них виявлений високий відсоток передпухлинних патологій (923 випадки передпухлинної патології, в тому числі був виявлений і рак грудної залози у чоловіків, і рак простати, і рак шкіри). Пацієнти з проблемної групи були скеровані до районного онколога, де безпосередньо проводиться лікування виявлених проблем зі здоров’ям. Якщо ж виявлена онкопатологія, такий хворий через сімейного лікаря направляється у Подільський центр онкології. У нашому закладі чоловіки проходять ПСА експрес-скринінг на рак передміхурової залози (до речі, безкоштовно), – коментує Леонід Аркадійович. – Зі 100 проведених за цей час таких досліджень, у 10-ти осіб тест був позитивним. А після дообстеження в уролога у 2-х пацієнтів був поставлений відповідний діагноз, що дає людям вчасно прооперуватися, це дає шанс на життя.

Якщо говорити про виявлення патологій при першій стадії, то це дає у 90% випадків можливість вчасно почати лікування, а отже й вилікуватися і продовжити повноцінне життя. 

У Калинівському міському  ЦПМСД 90 працівників, з них – 14 лікарів ЗПСМ, 28 медсестер ЗПСМ. Крім них, у Центрі працюють додаткові кабінети, які забезпечують діагностику. І досить  ефективним є долікарський кабінет, стверджує головлікар.

Так протягом 11 місяців 2019 року із 20 тисяч дорослого населення, яке обслуговує заклад, більше 10 тисячам пацієнтам проведено електрокардіографічне дослідження. 

Що  дуже важливо, тому що дає можливість встановити порушення серцевого ритму, і таким чином через відповідну антиагрегантну терапію  уникнути інфарктів, інсультів. Крім цього, для сімейного лікаря є необхідністю побачити ЕКГ в динаміці, особливо коли мова йде про підтвердження діагнозу інфаркту міокарда, ішемічної хвороби серця. 

ЦПСМД  тісно співпрацює з центральною районною лікарнею, де вузькі спеціалісти оглядають, дообстежують і ставлять остаточний діагноз та призначають лікування пацієнтам.

Розповідаючи про роботу долікарського кабінету Центру, головлікар пригадав нещодавній випадок, коли завдяки вчасному проведенню ЕКГ та експрес-тропонін-тесту (а в цьому кабінеті медичні сестри перевіряють гостроту зору,  міряють артеріальний тиск, розраховують індекс маси тіла, роблять експрес-тест на вимірювання цукру) людині був діагностований гострий інфаркт міокарда і фактично врятоване її життя.

На прийомі у долікарському кабінеті чоловік 58 років. Медсестра Наталія Мартиненко виміряла зріст, об’єм талії, розрахувала індекс маси тіла.  Зробила елекрокардіограму, перевірила гостроту зору, зміряла артеріальний тиск, очний тиск. Далі чоловік з усіма результатами прямує в оглядовий чоловічий кабінет, а вже потім – до сімейного лікаря.

 У жіночому оглядовому кабінеті  акушер-гінеколог Дмитро Васильович Клепко проводить обстеження, в тому числі за допомогою кольпоскопа, що дає можливість побачити патологію шийки матки одразу на екрані і скерувати при необхідності для додаткових обстежень, а також призначити лікування запальних процесів, та й отримати інформацію про проблему жінці ще навіть на етапі, коли нічого явно не турбує.

 На прийом в амбулаторію до сімейного лікаря Лариси Григорівни Лупійчук пацієнт приходить вже з певним набором обстежень, а якщо за станом пацієнта у лікаря виникає необхідність додаткових обстежень, у кабінеті  можна пройти експрес-тести на загальний холестерин, тропоніни, ВІЛ та вірусні гепатити.

 – У середньому на прийом до сімейного лікаря приходить 20-25 пацієнтів щодня, – зауважує Лариса Григорівна. –  Коли людина звертається до нашої лікарні, вже починаючи з реєстратури починається маршрут пацієнта.

Для лікаря наприклад є дуже важливим те, що пацієнт, пройшовши усі обстеження у долікарському кабінеті, та пройшовши оглядовий кабінет, і лікар не витрачає на це свого часу, а може одразу діагностувати та призначити  лікування.

Тому скринінгові експрес-дослідження, як показала практика, є досить зручним допоміжним методом виявлення небезпечних хвороб. Головне, що у лікаря усе «під рукою». І пацієнт не втрачає дорогоцінний час, а одразу отримує схему лікування, або проходить дообстеження та перенаправляється до вузького спеціаліста.

 У холі другого поверху Центру облаштовано комфортну зону з диванчиками. На стіні розміщений екран. «Тут ми проводимо практичні заняття з лікарями. До нас приїздять науковці з Вінницького національного медуніверситету і читають лекції, відповідають на запитання, навчають, проводять тренінги» – ділиться Василь Македонський. А зазвичай пацієнти денного стаціонару можуть відпочити, очікуючи призначених процедур. До речі, за день більше 40 пацієнтів отримують лікування на денному стаціонарі.  

Особливістю роботи центру головлікар вважає те, що тут паралельно з суто медичною функцією намагаються виховувати пацієнтів у необхідності більш відповідального ставлення до власного здоров’я. З цією метою, наприклад, поділився Василь Македонський, картку, яку запрошує пацієнт у реєстратурі, на руки йому не віддають. Тим самим пацієнт проходить і долікарський кабінет і оглядовий, а отже є надія, що серйозних патологій не пропустять. 

 Головне – це необхідність підняття відповідальності за збереження власного здоров’я у кожного пацієнта. Звертатися до лікаря потрібно не тоді, коли хвороба запущена і лікування вимагає чималих витрат, це – складніше і дорожче. Хворобу легше попередити, ніж лікувати.

 Аналізуючи найближчу перспективу в умовах реформи вторинної та третинної ланки закладів охорони здоров’я, Василь Македонський відзначив значну роль сімейного лікаря в доступності для людей діагностики та профілактики небезпечних захворювань і укріплення інституту сімейного лікаря. Адже, щоб отримати безкоштовну консультацію у медзакладі вторинного рівня, потрібно буде мати направлення від сімейного лікаря, або від лікуючого лікаря. Лікар впевнений, що роль сімейної медицини буде з кожним днем тільки зростати.