Серед основних наукових тем: перкутанна хірургія – сьогодення; перкутанна хірургія проксимального літіаза; запальні захворювання сечовивідних шляхів: погляд з точки зору стійкості до антибіотиків і пошкодження мікробіому; аналіз кореляції раціональної антибіотикотерапії залежно від результатів мікробіологічних досліджень та ін.

Доповідачі – провідні фахівці Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика (Київ), Одеського національного медуніверситету (м. Одеса), Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова, КНП «Вінницької обласної клінічної лікарні» ім. Пирогова (м. Вінниця).

  • Такі конференції покликані підвищити якість знань в практичній урології, – зазначив координатор форуму завідувач урологічного відділення КНП «Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. Пирогова», асистент курсу урології кафедри хірургії № 1 ВНМУ ім. М. Пирогова Олег Капшук. – Вони необхідні для урологів як і всередині країни, так і  корисним є досвід, який ми отримуємо від закордонних стажувань.  Хірургічні втручання, які ми запроваджуємо і вже робили раніше, є вкрай необхідні нашим пацієнтам. І це достатньо високий рівень надання допомоги хворим з сечокам’яною хворобою.

Це складні високотехнологічні втручання. Обмін досвідом та інформування, як лікарів, так населення з метою, щоб кожний знав, що такі технології хірургічних операцій є не десь там далеко, а тут, у Вінниці і тепер.

Олег Капшук підкреслив, що для справжнього лікаря постійне  навчання – пріоритет номер один. І не тільки задля підтримування іміджу та авторитету. Скільки лікар працює, стільки він повинен і навчатися, цікавитися новим методам та навичкам у своїй роботі. Тому що технології зростають стрімко, з’являються  нові інструменти та нові підходи у лікуванні і навіть переламати себе коли ти бачиш, що нова технологія є більш успішною, і потрібно перебудувати свою роботу по-новому. Технічний прогрес невпинно крокує вперед, і ми маємо відповідати його сучасному рівню.

На запитання про можливості вінницьких урологів, Олег Капшук зазначив:

  • На сьогоднішній день фахівці нашого відділення володіють майже усіма ендоскопічними методами лікування сечокам’яної хвороби. Це лазерна та ультразвукова контактна літотрипсія будь-яка, антиградна чи ретроградна. Це досить складно та високотехнологічно. Також застосовуємо методи лапараскопічної хірургії, що стає менш травматично для пацієнта, і звичним для лікаря-уролога.

Аналізуючи розповсюдженість сечокам’яної хвороби серед мешканців Вінницької області, завідувач урологічного відділення ВОКНЛ ім. Пирогова Олег Капшук зауважив, що цей показник для нашого регіону – на другому місці (1150 пацієнтів на 10 тис. населення).  

Частиною роботи конференції став також  майстер-клас з перкутанної нефролітотрипсії, який провели Олег Капшук та Андрій Сагалевич ( д. мед. н., керівник клініки урології на базі КЗ КОР КОКЛ, доцент кафедри урології НМАПО ім. П. Шупика, м. Київ). Після лекційної частини учасники конференції мали нагоду спостерігати за роботою колег, які в рамках сеансу «живої хірургії» у обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова прооперували пацієнтку  з м. Ладижин. 48-річній жінці була проведена міні-перкутанна контактна лазерна нефролітотрипсія кораловидного каменя лівої нирки.  Особливість даного втручання – малий доступ, усього 5-6 міліметрів, високотехнологічна операція, і ризики тут мінімалізовані, порівняно з будь-якою іншою хірургією, запевнив Олег Капшук.  І як показує досвід більшості країн світу, віддалені результати такого типу хірургічних втручань мають досить хороший результат та швидку реабілітацію. Адже чимало країн вже практично не практикують відкритих операцій, і у світі вони зведені до мінімуму. Ми на шляху до цього, запевнив лікар.