На нараді також розглядалося питання збільшення в областях рівнів охоплення профілактичними щепленнями у відповідності до календаря щеплень та заходів, спрямованих на збереження якості вакцин, які поставляються. Головував на селекторній нараді Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, який акцентував увагу на чотирьох найважливіших показниках роботи в регіонах: автономізації закладів охорони здоров’я, їхньої комп’ютеризації, укладання договорів з НСЗУ та підключення до електронної системи е-Health, а також збільшення відсотка вакцинованого населення за календарем щеплень.

 

Олексій Гончарук доручив  головам  облдержадміністрацій провести на місцях відповідну роботу, а фахівцям МОЗу щомісячно готувати  результати моніторингу в розрізі областей на селекторні наради. Роз’яснення та відповіді на запитання  керівників регіонів надала Міністр охорони здоров’я України Зоряна Скалецька, яка основну увагу зосередила на наявності необхідної кількості вакцин в областях, їхньої якості та забезпечення умов  зберігання.

Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський  охарактеризував завдання  медичної галузі  області на найближчий період :

«На часі наступний етап медичної реформи - готовність галузі до переходу на прямі договори з Національною службою здоров’я і фінансування не на утримання установ, а на надання ними медичних послуг. Для цього необхідними є декілька важливих компонентів: перший – забезпечення автономізації всіх закладів охорони здоров’я. З цим завданням Вінниччина впоралась як одна з найкращих в Україні. Другий компонент – забезпечення комп’ютеризації на робочих місцях працівників медичної галузі: тут перед нами ще стоїть чимало завдань, але ми рухаємось в потрібному напрямку досить швидко. Також до 1 лютого 2020 року  маємо забезпечити укладання прямих договорів  медзакладів з НСЗУ та підключення їх до електронної системи е-Health.  Якщо усі ці вимоги будуть дотримані, то з 1 квітня 2020 року ми готові припинити дію класичної системи фінансування медичної галузі через розподіл медичної субвенції і розпочати використовувати 72 мільярди гривень, які закладено в державний бюджет України на 2020 рік для фінансування медичних послуг через Національну службу здоров’я України»,- підкреслив очільник регіону.

Варто зазначити, що за даними Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації , в області функціонує 53 заклади первинної медичної допомоги. Підключені до електронної системи охорони здоров’я 100%. Усі 53 заклади ПМД перетворені в комунальні некомерційні підприємства (КНП).

Усі 48 закладів вторинного рівня також перетворені в КНП.

Із закладів вторинного рівня, що претендують на заключення угод з НСЗУ, до системи е-Health не під'єднано три заклади: Вапнярська МЛ, Гніваньська МЛ, Дашівська МЛ (ці лікарні є власністю ОТГ). Дані заклади не відповідають вимогам НСЗУ по матеріально-технічній базі та кадровому забезпеченню.

Вінницькою обласною Радою перетворено у комунальні некомерційні підприємства 32 заклади третинного рівня.

Станом на 22.11.2019 року 25 закладів третинного рівня, що надають медичну послугу, підключені до е-Health (96%)

Вінницька область в основному забезпечена необхідними вакцинами для щеплень за календарем. За 10 місяців 2019 року закінчено вакцинацію проти кашлюка, дифтерії, правця – отримало 72,4% дітей віком 1 рік, ревакцинацією охоплено 80,5% дітей віком 1,5 року, 45,7,% дітей віком 6 років (недостатня забезпеченість вакциною), 74,3% дітей віком 16 років.

Зросло охоплення черговими ревакцинаціями дорослого населення проти дифтерії та правця:  з 57,2% за 9 міс. 2019року до 76,7% за 10 міс.2019 року.

Проти кору краснухи та епідемічного паротиту вакциновано 73,0% дітей. Ревакциновано 81,9% дітей.