Проєкт запланованих заходів  галузі охорони здоров’я очільнику краю представили  у  департаменті охорони здоров’я ОДА. «Серед ключових завдань на 2020 рік, –  наголосила директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Грабович, – підвищення якості та ефективності   третинної ланки. Зокрема, на Вінниччині  мають створити регіональний Центр громадського здоров'я, а на базі ВОКЛ ім. М.І. Пирогова, ВОДКЛ, Могилів-Подільскої ОЛІЛ, лікарні ШМД   м. Вінниці – центри телемедичної консультації. Заплановано, що у 2020-му  році мають відкрити ще 150 автоматизованих робочих місць для лікарів».

Низку заходів планують запровадити   і для вдосконалення роботи екстренної та невідкладної медичної допомоги. В 2020 – му думають про перехід на нову модель фінансування закладів охорони здоров'я  (при наявності відповідної нормативної бази).

Серед озвучених  завдань – продовження будівництва Регіонального Кардіоцентру.  Нагадаємо, що   реалізацію  даного субпроєкту Світового Банку Владислав Скальський взяв під особистий контроль.

За словами заступника директора Департаменту охорони здоров’я Олени Житанської, чимала увага у новому році на Вінниччині  приділятиметься і підвищенню якості та доступності медичної допомоги населенню у сільській місцевості.

«На Вінницьку область виділена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільський місцевості в сумі   356,87 млн. грн.  Так запланована   реконструкція та капітальні ремонти 6 амбулаторій  на суму 27,21 млн. грн.   Придбання службового  автотранспорту для 30 амбулаторій  на суму 15  млн.грн.,  придбання телемедичного  обладнання для 246 амбулаторій на суму 26,21 млн. грн.»

Обговорюючи карту пріоритетів Департаменту охорони здоров’я ОДА, голова облдержадміністрації Владислав Скальський поцікавився фінансуванням  у новому році екстреної та паліативної допомоги, а також, яка ведеться робота в регіоні по виявленню онкозахворювань на ранніх стадіях.

Мова зайшла і про реалізацію проєкту  щодо закупівлі лінійного прискорювача.  Ще чотири роки тому область планувала отримати дане сучасне обладнання шляхом співфінансування ( іноземний партнер + державні кошти).

Голова облдержадміністрації доручив керівництву профільного департаменту максимально швидко поновити запит до нового складу профільного Міністерства для вирішення  даного питання.

«Лінійний прискорювач дуже потрібний Вінниччині. Дане устаткування використовується у всьому світі і  дає приголомшливі результати»,- наголосив Владисав Скальський.

 В свою чергу, директор Департаменту Людмила Грабович  попросила Владислава Скальського  сприяти збільшенню виділення коштів з обласного бюджету для єдиного в області опікового відділення лікарні  ВОКЛ ім. М. Пирогова.

Підсумовуючи зустріч, голова облдержадміністрації сказав, що дані презентації пріоритетів діяльності незабаром  пройдуть у  всіх департаментах ОДА. «Я попросив актуалізувати пріоритети кожного департаменту ОДА на предмет відповідності програмі діяльності Кабінету Міністрів України», – наголосив Владислав Скальський.