За рекомендаціями ВООЗ, недоношеною вважають дитину, яка народилася передчасно, тобто у разі терміну вагітності менше ніж 37 повних тижнів (258 днів і менше).

Недоношені діти звичайно належать до так званої категорії немовлят із малою масою тіла під час народження (менше ніж 2500 г). Для передчасно народжених дітей характерною є функціональна незрілість центральної нервової системи, терморегуляції, органів дихання, травлення, кровообігу, кровотворення, імунної системи. Це пояснюється випаданням того терміну вагітності, під час якого відбувається тренування цих систем, що забезпечують пристосування дитини до нових для неї умов позаутробного існування.

Щорічно на планеті близько 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними, тобто в середньому це кожна 10-та дитина з народжуваних. Більше одного мільйона з цих дітей вмирають невдовзі після народження, а багато хто страждає від різних видів фізичної та неврологічної інвалідності або відчувають проблеми в навчанні. За статистикою, передчасні пологи є причиною майже половини всіх випадків смертей новонароджених дітей в світі.

Останнім часом відзначається стабільне зростання народження дітей раніше від належного терміну. Щорічно в нашій країні народжується близько 500 000 тис. дітей, 24 000 тис. з них з’являються на світ раніше визначеного терміну.

Приєдналися до відзначення Міжнародного дня  передчасно народженої дитини й на Вінниччині. Зокрема благодійну акцію провели медики Вінницької обласної лікарні імені Пирогова. Вони здали кров для порятунку передчасно народжених дітей, адже з такими стикаються щодня у своїй роботі.