Учасниками його стали люди, які вже живуть з цим діагнозом, члени їхніх сімей та кожний, хто побажав дізнатися більше про невиліковну хворобу.

Долучитися до такої форми роботи лікарі запрошували й усіх бажаючих, – розповідає заступник директора КНП «ВОКВЕЦ ВОР» з організаційно-методичної роботи Валентина Коломієць. – Зі сформованого списку усіх бажаючих ми виділили три групи, які працюючи у різних локаціях, мають змогу, змінюючи модулі, отримати конкретне уявлення про хворобу, послухати лекції безпосередньо від науковців-лікарів-ендокринологів. Крім того, по закладу була організована екскурсія, і кожний з учасників майстер-класу ознайомився з роботою різних кабінетів ендодиспансеру, мав нагоду задати свої запитання лікарям.

Серед учасників, до речі, є пацієнти, які раніше не були у медзакладі. Звичайно їм цікаві і методи діагностики і все, що стосується лікування цукрового діабету. Тому вони відвідали і клінічну лабораторію, і зал ЛФК, і кабінети лікарів. До речі, до Вінниці на майстер-клас приїхали хворі з різних районів Вінниччини: з Ямпільського, Барського, Крижопільського районів, м. Ладижина. Літинського та Немирівського районів, Жмеринки, Вінниці та ін.  Скринінг людей з діабетом проводиться фахівцями нашого центру регулярно. Це і виїзди спеціалістів кафедри ендокринології ВНМУ у райони області, де читаються лекції сімейним лікарям, вузьким фахівцям та проводяться скринінги. Також протягом року фахівцями ендоцентру регулярно обстежувалися пацієнти із групи ризику розвитку діабету ІІ типу й усі бажаючі. Таких виїздів у 2019-му було близько 10-ти. До речі, й цими днями у районах області також лікарями провадяться активні заходи з профілактики та скринінгу хворих на цукровий діабет. Так одночасно з заходами у Вінниці, подібний захід відбувається у Хмільнику, де проводиться скринінг цукрового діабету серед працівників швейної фабрики «Лілея», за участю медпрацівників ендодиспансеру.

На моє запитання, наскільки ефективними є такі акції-скринінги,  Валентина Миколаївна повідомила, що кожного разу 5-7 відсотків людей, які проходять подібні скринінги, дізнаються про свою хворобу, про яку навіть не підозрювали. А отже, починають лікування невиліковного захворювання та змінюють спосіб життя.

Якщо пригадати той факт, що 14 листопада в усьому світі відзначається як день боротьби з цукровим діабетом, – зазначила професор кафедри ендокринології Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Марина Власенко.  –

Дата є невипадковою, це день народження вченого, який відкрив для людства інсулін. Крім того, цей день визнано і як Всесвітній день ендокринолога – фахівця, який опікується хворими з ендокринною патологією. 

Оскільки головним у цій проблемі є пацієнт, тому фахівці КНП «ВОКВЕЦ ВОР» вирішили, що майстер-класу потребує не лікар, а саме пацієнт.

Зважаючи на той факт, що  минулого року цей день пройшов під гаслом «Цукровий діабет і сім’я», і був досить ефективним. Тому й цьогоріч гасло не змінилося.

Сьогодні ми проводимо бесіди  для людей, хворих на цукровий діабет, з метою продемонструвати, що у сім’ї, де є хворий на цукровий діабет, здорового способу життя має притримуватися уся його родина.

Тому що діабетик – це пацієнт з особливим способом життя, здоровим способом життя.

Тож сім’ї не завадить жити таким способом, тільки хіба без пігулок та інсулінів.

Одним із модулів роботи сьогоднішнього майстер-класу – продовжила далі професор-ендокринолог, – є розповідь про харчування, не дієту, тому що дієта не виконується усе життя. А саме харчування, оскільки величезне значення для діабетика є навчитися жити і правильно харчуватися повсякденно.

На запитання пацієнтів нині відповідають к. мед. н., ендокринолог-дієтолог Київської медичної академії післядипломної освіти медпрацівників ім. П. Шупика Ольга Орлик та фахівці кафедри ендокринології ВНМУ ім. М. Пирогова.

Другим модулем, який відвідали хворі у ході майстер-класу, – це гіпоглікемія та гіперглікемія (її провела доцент Оксана Фіщук). Це гостре ускладнення цукрового діабету, яке може призвести до смерті, прокоментувала Оксана Фіщук. Пацієнти дізналися як його розпізнати та як боротися.

Тема третього модулю – контроль та профілактика ускладнень цукрового діабету – про неї у школі хворого на цукровий діабет на базі терапевтичного відділення №2 усім учасникам майстер-класу докладно розповів професор кафедри ендокринології ВНМУ ім. М. Пирогова Віктор Вернигородський. Що потрібно тримати на контролі хворим на цукровий діабет для того, щоб профілактувати у себе розвиток ускладнень підступної хвороби.

Учасники майстер-класу відвідали кабінет лікаря-подолога, лабораторії та отримали необхідні консультації.