Підключення медичних закладів  області до телемедичної  мережі дозволить отримати дистанційний доступ до високоспеціалізованої консультативної медичної допомоги незалежно від місця розташування пацієнта. Створюється можливість для обміну досвідом між фахівцями та отримання нових знань спеціалістами (проведення конференцій, семінарів, лекцій з використанням дистанційних комунікацій).

«Сьогодні я ініціював презентацію  телемедичної системи, яка вже впроваджується  в Одеській і Харківській областях ,– коментує голова ОДА Владислав Скальський. – Ми зібрали в Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації усіх координаторів і відповідальних працівників, які забезпечують функціонування первинної ланки для  первинного знайомства з платформою. Завдання  – побачити як це працює і отримати  вичерпні відповіді  на хвилюючі  запитання від розробників системи».

Голова ОДА запевнив, що  телемедична консультація на Вінниччині запрацює вже зовсім скоро: «Наразі ми маємо вже працюючу систему, а телемедична мережа – це  реальна можливість справді підняти на новий рівень якість надання медичних послуг  на території області навіть у найвіддаленіших селах – у ФАПах, ЦПМСД. Тож очікуємо технічні умови, потім необхідно буде випробувати демо-версію програми,  яка буде налаштована під нашу реальність і тільки після цього ми вже разом із  Департаментом охорони здоров’я, виходячи із можливостей фінансування, будемо остаточно визначатися щодо запровадження системи телемедицини на території всієї області».

Нагадаємо: в рамках медичної реформи в Україні,  Вінниччина є учасником пілотного проекту «Телемедицина», в якому беруть участь ще 4 області — Харківська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Полтавська. Його основна мета — надати мешканцям віддалених населених пунктів доступ до найкращих обласних лікарів, що надають медичні послуги.

Телемедицина — це комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями (у випадках, коли відстань є критичним чинником. Окрім подолання відстані між пацієнтом та профільним спеціалістом, українська телемедицина має на меті ще й можливість звернення до так званого «second opinion»  (другої думки). Це – практика отримання додаткової консультації медичного фахівця за результатами проведених медичних досліджень з метою уточнення діагнозу та плану лікування. Така консультація дає експертну оцінку стану пацієнта і здійснюється висококваліфікованим лікарем певної спеціалізації. Це дозволяє досягти більш точної інтерпретації медичних даних і, відповідно, підвищити якість діагностики та лікування.

 До речі, ця практика активно використовується в усьому світі. Наші медики також звертаються до колег за порадою, відправляють фото/симптоми/довідки/результати аналізів у месенджер, але це – не телемедицина.

Одна з основних умов проведення телемедичного сеансу – захист персональних даних пацієнта. Згідно ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я» лікарська таємниця є інформацією, яка охороняється Законом та не підлягає розголошенню. Проведення повноцінної телемедичної консультації передбачає наявність у медичних закладах необхідного технічного забезпечення. Умова для проведення повноцінного телемедичного сеансу – телеметрична система. Наразі українські медичні установи масово укомплектовуються обладнанням для телемедичних консультацій.

Мобільний діагностичний комплекс, який складається з валізи з обладнанням для вимірювання основних показників здоров’я, вже не є новинкою для медиків Вінниччини навіть у віддалених населених пунктах області. Інформація автоматично потрапляє в хмару та електронну картку пацієнта, до Електронної системи eHealth.

Наступний етап – впровадження  в регіоні телемедичної  платформи дистанційного доступу, з якою  познайомилися вінницькі медичні експерти. Це веб-інтерфейс, який є досить простим у користуванні, тобто спеціальна сторінка, що відкривається з будь-якого браузера. Повідомлення про запит на телеконсультацію приходитимуть лікарю, який є в системі, на телефон та електронну пошту.

«Необхідність надання телемедичних послуг є фактичною вимогою часу – підсумував Владислав Скальський. – Ми вже не можемо говорити, що це проривні технології , це вже те, що очікується «по  замовчуванню». Це новий рівень ефективності роботи первинної ланки. Маємо рухатися вперед, а для цього, як зауважив у промові на інвестиційному  форумі в Маріуполі  Президент Володимир Зеленський, ми зараз працюємо в турборежимі.  Отже, можемо припуститися деяких помилок. Але у нас є політична воля для того, щоб ці помилки виправляти. Не можна стояти або тупцювати на місці, бо в умовах сьогодення – це рух назад. Для того, щоб знаходитися  на тому рівні, на якому ми є, ми повинні дуже швидко бігти вперед. Такою  є головна вимога часу».