На початку зібрання Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька повідомила, що статистика випадків отруєнь дітей в навчальних закладах невтішна і протягом останніх 3 років їх кількість сягнула 3 тис.

«Через часті випадки отруєнь дітей в школах і дитсадках суттєво знизився рівень довіри батьків до харчування в цих закладах. В свою чергу це суттєво знижує рівень довіри населення до держави в цілому. Саме тому місцева влада має більш відповідально ставитися до цих питань. Сьогодні в ході наради ми маємо сформувати спільне бачення, як центральні органи влади співпрацюватимуть з регіонами задля вирішення цього питання», – зазначила Зоряна Скалецька.

«Кожна третя школа має проблеми з якістю харчування дітей і кожного дня 2 дітей мають отруєння пов’язані з харчуванням в навчальних закладах. Ми маємо не просто звернути увагу на цю ситуацію, а вирішити її. Необхідно не просто робити перевірки і надавати висновки. Подекуди на певні порушення взагалі закривали очі аргументуючи, що це політично некоректно. Ця практика має піти в минуле. Повинно бути адекватне розуміння реального стану справ із харчоблоками в дитячих навчальних закладах», – наголосив Олексій Гончарук.

В підсумку селекторної наради Прем’єр-Міністр України дав доручення керівникам областей провести аналіз та вжити всіх необхідних заходів для того щоб зрозуміти реальний стан справ в кожному регіоні, адже витрачати час на зволікання неприпустимо.

В свою чергу заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк провів нараду, за підсумками селектора, з присутніми керівниками департаментів та служб області, до компетенції яких входять питання організації та забезпечення харчування в дитячих навчальних закладах Вінниччини. Керівник зауважив, що наприкінці червня депутатами Вінницької обласної ради підтримано обласну програму «Дітям Вінниччини – безпечне харчування», розробленої Головним управлінням Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Дана програма розрахована на 3 роки та спрямована на підвищення та дотримання якості харчування дітей в навчальних закладах області. Крім того, на виконання вищевказаної програми, планується впровадження приготування страв за «Збірником рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах» (де представлено більше сотні страв із натуральних продуктів, користь яких зберігається і в ході приготування), в закладах загальної середньої освіти області.