Маленька 4-річна дівчинка разом із мамою сьогодні завітала сюди, щоб отримати пробу Манту. Поряд у черзі сидить Валентина Володимирівна, інвалід з дитинства 3 групи,  1940 року народження. Вона також виявила бажання вакцинуватися від грипу.

Прихильність до імунізації характеризує нині підвищення свідомості вінничан, – коментує заступник головного лікаря з медичної частини Алла Познякова.–  У нашому центрі останнім часом помітно активізувалася робота щодо бажаючих отримати щеплення. Лікарі ЦПМСП №5 проводять активну профілактично-роз’яснювальну роботу, і як результат – число бажаючих щепитися значно зросло.

У КНП ЦПМСД №5 працюють вісім амбулаторій, де розгорнуті кабінети щеплень (тимчасові та постійні), куди для зручності звертаються вінничани.  Кабінети оснащені згідно санітарно-гігієнічних вимог. Вакцини зберігаються у належних умовах, у сучасних холодильниках, і безумовно дотримується необхідний холодовий ланцюг їхнього зберігання. Вакцини проти дифтерії та правця, та й усі вакцини, які ми отримуємо, – веде мову далі Алла Арнольдівна, – мають належні сертифікати якості. І використовуються згідно інструкції. У поліклініці створені усі комфортні умови для проведення щеплення, у наявності цілий ряд сертифікованих вакцин. Особливо актуальними нині є щеплення від дифтерії та правця, грипу та кору. У кабінеті щеплень чисто,  тепло та затишно.

Медична сестра кабінету Марія Цегельник готується зробити щеплення від дифтерії та правця Сергію Вишневському, юристконсультанту департаменту охорони здоров’я  Вінницької ОДА, молодому чоловікові, який вирішив не ризикувати власним здоров’ям і вважає вакцинацію від цих тяжких хвороб – єдиним можливим засобом профілактики.

Спочатку Сергій Іванович побував на прийомі у лікаря. Завідувач амбулаторії ЗП СА №2 Микола Сивенюк оглянув  пацієнта, провів опитування щодо попередньої вакцинації, наявності респіраторних захворювань на даний момент. Йому виміряли температуру тіла та провели інструктаж щодо можливих реакцій організму щодо даного щеплення, а також обов’язкового звернення до лікаря через місяць після вакцинації. Потім пацієнт підписав інформаційну згоду на проведення імунізації та отримав направлення. Після введення ін’єкції медична сестра перелічує можливі ускладнення, які можуть бути, та дає певні застережливі рекомендації і пропонує пацієнтові протягом пів години зачекати у медичному закладі. 

Поряд з кабінетом щеплень працює кабінет здорової дитини, у якому згідно з інструкцією з проведення профілактичних щеплень перебувають усі ті, хто отримав щеплення протягом 30 хв., – уточнює заступник головного лікаря Алла Познякова.

 За ними обов’язково спостерігає медична сестра, яка проводить інструктаж щодо можливих реакцій організму. Для того, щоб діти комфортно себе почували, медична сестра проводить бесіди з батьками, а також спостереження після проведення щеплення щоб попередити ускладнення у разі їхнього виникнення.

Алла Арнольдівна переконана, що щеплюватися – це необхідність та єдиний захист від небезпечних хвороб:

-Для того, щоб людина не витрачала зайвого часу, у нашому центрі спеціально виділений медичний персонал, який проводить щеплення.  Це забезпечується від моменту огляду пацієнта і отримання інформованої згоди  і до введення ін’єкції та спостереженням за станом пацієнта після проведення процедури. Звертаючись у наш центр, ви отримаєте якісну послугу, не витрачаючи багато часу. Але збережете своє здоров’я на майбутнє. Особливо хочу звернути увагу на щеплення проти дифтерії та правця. Це необхідність, зважаючи на погіршення епідеміологічної ситуації – в інших областях фіксуються поодинокі випадки дифтерії. Це насторожує. Тому зараз необхідно проявити свою свідомість і зробити щеплення вчасно.