-Дифтерія – це небезпечне гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів. Збудник дифтерії передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, якими користувався хворий, – говорить сімейний лікар ЦПСМД №4 Маргарита Варфоломеєва.

Вона додає, що це захворювання найчастіше проявляється утворенням щільної плівки та набряку слизових оболонок, що блокує дихальні шляхи і часто призводить до смерті. Токсичне ураження серцево-судинної та нервової систем і вторинні інфекції також можуть мати летальні наслідки. Захиститися від дифтерії можна лише з допомогою вакцинації.

Переконувала відвідувачів лікарні у якості вакцин та необхідності щеплення головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного ДОЗ Алла Гайдаш. Вона розповідає, що робила щеплення 10 років тому, а вакцинуватись дорослим необхідно саме раз на 10 років.

- На жаль у попередні роки кількість вакцинованих людей була досить низькою. Це сталося через нестачу вакцин та відмову чималої кількості людей від щеплень. Така тенденція спричинила пониження колективного імунітету, а відтак – збільшило ризик захворювання не лише на дифтерію, правець, але й інші небезпечні інфекційні хвороби. Сьогодні ж кількість охочих захистити себе від інфекційних захворювань збільшується. Маю сказати, що вакцин вистачає, а імунізуватись цілком безпечно. Хочу довести це власним прикладом, – додає Алла Гайдаш.

Загалом, протягом дня у ЦПСМД №4 щеплюється від 10 до 30 пацієнтів різного віку. Про це розповідає медсестра кабінету щеплень Евеліна Лесик. За її словами у закладі вакцини є у достатній кількості, а після щеплення побічні реакції зведені до мінімуму. Головне дотримуватись правил безпечного зберігання препаратів.

Якщо пацієнт виявив бажання зробити щеплення, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря і пройти необхідні обстеження.

-Сімейний лікар оглядає відвідувача, вимірює тиск, температуру тіла, стан лімфатичних вузлів, дивиться, чи немає протипоказів для щеплення. Потім пацієнт підписує згоду на проведення вакцинації і прямує до щеплювального кабінету, де може отримати препарат, - розповідає про маршрут пацієнта заступних головного лікаря з медичної частини Людмила Непийвода.

Лікар додає, що загалом, процес не займає багато часу, тому краще використати його для власного здоров’я.

Вакцинувалися фахівці ДОЗ також у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №5.

-У нашому центрі, – коментує заступник головного лікаря з медичної частини Алла Познякова, – останнім часом помітно активізувалася громадська свідомість наших вінничан. У поліклініці створені усі комфортні умови для проведення щеплення, у наявності цілий ряд сертифікованих вакцин. Тому, враховуючи нинішню епідситуацію, мешканці нашого міста з метою профілактики отримують щеплення. Особливо актуальними нині є щеплення від дифтерії та правця.

У кабінеті щеплень медична сестра Марія Цегельник готується зробити щеплення від дифтерії та правця Сергію Вишневському, юристконсультанту департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА.

Спочатку фахівець побував на прийомі у лікаря. Його оглядав сімейний лікар Микола Сивенюк, провів опитування щодо попередньої вакцинації, наявності респіраторних захворювань на даний момент. Йому виміряли температуру тіла та провели інструктаж щодо можливих реакцій організму щодо даного щеплення, а також обов’язкового звернення до лікаря через місяць після вакцинації. Потім пацієнт підписав інформаційну згоду на проведення імунізації та отримав направлення.

Після введення ін’єкції медична сестра перелічує можливі ускладнення, які можуть бути, та дає певні застережливі рекомендації і пропонує пацієнтові протягом півгодини зачекати у медичному закладі.

Лікарі стверджують, що вакцинація проти дифтерії  та правця є ефективною, оскільки попереджає розвиток захворювання та численних ускладненнь. Медики закликають вінничан звертатися до сімейних лікарів і отримати необхідні щеплення. Усі вакцини сертифіковані і безпечні.