Форум присвячений досягненням сучасної медицини та співпраці українських та польських медиків, носить статус міжгалузевої науково-практичної конференції з міжнародною участю.

Її організатори – МОЗ України, Вінницький національний медичний університет ім. М. Пирогова, Генеральне консульство республіки Польща у Вінниці, Світова Федерація Полонії Медичної, департамент охорони здоров’я Вінницької ОДА, Польське медичне товариство у Вінницькій області та Вінницьке товариство польське студентів медиків ім. Мацея Плажинського.

Відкриваючи конференцію, віце-консул Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці Себастьян Делюра наголосив, що участь у такій конференції важлива для польських колег ще й тому, що мова йде не тільки про партнерські стосунки між двома країнами, а ще й тому, що мова йде про людське життя, про людське здоров’я, що безумовно є важливою складовою польсько-українських взаємин.  

Начальник управління департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольга  Задорожна відзначила тісну співпрацю з польською стороною:

-На нинішній день та допомога, яку надає польська сторона у питаннях медичної та психологічної реабілітації у роботі наших медиків з воїнами, є вкрай необхідною для нас. Так, у вересні цього року група наших лікарів-психіатрів  у кількості 6-ти чоловік від’їхала до Польщі з тим, щоб перейняти досвід колег, якого у нас немає і який конче необхідний для реабілітаційної допомоги воїнам АТО.

Ольга Іванівна висловила вдячність від імені департаменту  польській стороні ще й тому, що відчутною для українських колег є допомога не тільки українським лікарям, а й молоді, студентам, які активно запрошуються на навчання у виші Польщі. Так на сьогодні 16 студентів з Вінниці навчаються у навчальних закладах Кельце, Вроцлава і Кракова.

-Безумовно, ми маємо свої досягнення у медицині, але й нам є чому повчитися у польських колег, – підкреслила  Ольга Задорожна. Сьогоднішні реалії вимагають від лікаря бути високоосвіченим та конкурентоспроможним не тільки у нашій області, а й за межами регіону, а також на міжнародному ринку та у Європі.  Тому міжгалузеві науково-практичні конференції такого рівня допоможуть кожному поглиблювати знання та практичні навички у наданні допомоги хворому.

Роботу конференції розпочала заступник директора Вінницького соціально-економічного інституту Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна», канд. філологічних наук С. Ю. Ілініч, яка проаналізувала нинішній стан підготовки фахівців галузі «охорона здоров’я», окреслила стандарти вищої школи, критерії підсумкової атестації та активні напрацювання іспиту «Крок» та охарактеризувала основні напрямки реабілітації і соціальної інклюзії.

-Важливо пам’ятати, – підкреслила С. Ілініч, – що відновлення людини, повернення її до життя після травми завжди є комплексним процесом, що передбачає вплив на фізіологічні та психічні процеси особистості, а також на її соціальну роль, тому фахівці повинні володіти комплексними знаннями з кожної з цих сфер.

Програма конференції, що працюватиме впродовж двох днів, досить насичена. Серед актуальних тем терапевтичної секції: виклик для лікаря – коморбідність пацієнта; сучасні підходи до лікування ішемічної хвороби серця; НПЗП-індуковані гастропатії в світлі сучасних міжнародних рекомендацій; головні аспекти у лікуванні хронічної серцевої недостатності, гастрологічні проблеми в роботі лікаря загальної практики, сучасний менеджмент гіпертонічної хвороби.

Головні теми педіатричної секції: рання діагностика аутизму, актуальні питання епідеміології і вакцинопрофілактики кору; медіаграмотність сучасного лікаря; стан зору у дітей після перенесених інфекційних захворювань.

Характеризуючи теми другого дня роботи конференції, голова Вінницького товариства польського студентів медиків ім. Мацея Плажинського, к.м.н., доцент кафедри акушерства і гінекології №1 ВНМУ ім. М. Пирогова А. П. Дністрянська зазначила, що секцію «Здорові батьки– здорова дитина»  відкриватиме доповідь заступника ректора вищої школи здоров’я, краси та освіти в Познані (Польща) Якуба Коралєвського про практичні аспекти в напрямках косметології і дієтики в новому законі про вищу освіту з 2018 року у Польщі.

Серед основних тем секції – аномальні маткові кровотечі; клітинна медицина та біотехнології, біоетичні виклики сім’ї в сучасному світі; менопаузальна гормональна терапія, діагностика та лікування патологій шийки матки.

Окремий блок доповідей присвячений темі нововведень в медицині (основи формалізації клінічного мислення, хронічний больовий синдром в практиці лікаря; алгоритм лікування жінок із стресовим нетриманням сечі без пролапсу тазових органів; прогнозування розвитку раку яєчників у жінок похилого віку, методи вторинної профілактики інфаркту міокарда.

У рамках роботи конференції проводитимуться ряд майстер-класів: з кардіологічної реанімації, майстер-клас з використанням шкали М-СНАТ у повсякденній практиці лікаря первинної ланки. Також для учасників конференції підготовлено спеціальний психологічний тренінг «Професійне вигорання лікаря – що далі?»