Зібрання було присвячене пам’яті видатного українського вченого, науковця Вінницького національного медичного університету, професора Олександра Олексійовича Пентюка. Відкриваючи конференцію, головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного департаменту охорони здоров’я Лариса Бевза наголосила, що подібні заходи допомагають обмінюватися цінним досвідом не лише між фахівцями з різних областей України, але й передавати знання молодшим поколінням науковців. Як це у свій час робив Олександр Пентюк.

Далі, науковці говорили про сучасну стратегію лікування подагри, вірусних гепатитів. Медики розглянули гендерні аспекти фармакології та як оптимізувати лікування хворого з дуже високим серцево-судинним ризиком. Учасників наукової конференції за продовження традицій, які започаткував професор Олександр Пентюк та за досягнення у медичній біохімії нагороджували почесними грамотами.

Для довідки:
Олександр Олексійович Пентюк працював на кафедрі загальної та біологічної хімії Вінницького медичного  університету ім. М.І.Пирогова – ВНМУ на посадах старшого викладача, доцента, професора, а згодом – з 2001 року – на посаді завідувача кафедри.
Вже на першому курсі почав виконувати наукові дослідження, які стосувалися біохімічних механізмів дії лікарських засобів.

В 1989 році  при кафедрі загальної та біологічної хімії ВНМУ було створено сумісну з Інститутом хімії поверхні НАН України науково-дослідну лабораторію, яку з самого початку очолив Олександр Олексійович. Завданнями лабораторії було вивчення процесів взаємодії поверхні кремнеземів з біологічно активними сполуками, особливо білками, та створення на основі високодисперсного кремнезему (ВДК) нового покоління сорбентів медичного призначення.

В роботах, виконаних під керівництвом Олександра Олексійовича, було показано, що лікарські форми на основі ВДК можуть бути рекомендовані для лікування багатьох захворювань, що супроводжуються ендотоксикозом. Серед розроблених препаратів – полісорб, силікс, атоксил, аквасил, силоглюкан, біосил.

В останні роки проф.Пентюк О.О. ініціював вивчення механізмів патогенетичної дії, профілактики та лікування синдрому гіпергомоцистеїнемії (ГГЦ) – нового для України наукового напрямку, важливість якого пов’язана з прискореним розвитком за ГГЦ серцево-судинної патології.

Під керівництвом проф.Пентюка О.О. виконано 35 кандидатських та 4 докторських дисертацій, він є автором 268 наукових праць, 26 патентів та винаходів. Результати своїх наукових досліджень Олександр Олексійович неодноразово доповідав на міжнародних форумах, сесіях НАН України.

Олександр Олексійович завдяки своїй енергії, працездатності, науковому інтелекту та позитивним людським якостям зумів створити та згуртувати навколо себе велику когорту молодих талановитих послідовників – студентів, аспірантів, асистентів, практичних лікарів, які згодом стали провідними співробітниками багатьох кафедр ВНМУ, наукових та лікувальних закладів Вінниці та інших міст України. Все це характеризує Олександра Олексійовича як засновника відомої наукової школи, що плідно розробляла вказані вище напрямки.

Неодноразово нагороджувався Почесними грамотами МОЗ України, обласними нагородами, у 2008 році здобув звання «Людина року» м.Вінниці.

Пам’ять про Олександра Олексійовича назавжди збережеться в серцях близьких, численних друзів, колег, співробітників кафедри та університету.