З робочим візитом до Вінниччини прибули в.о. директора Центрального міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Андрій Віленський та головний спеціаліст НСЗУ Олена Федоренко.

Обговорення ключових питань відбулось за участю директора Департаменту охорони здоров'я ОДА Людмили Грабович.  Під час зустрічі представники НСЗУ презентували основні методики розрахунків вартості медичних послуг у межах гарантованого пакету.

Нагадаємо, що у 2020 році Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі, відповідно до виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

Так, Національна служба здоров'я України буде закуповувати медичні послуги у закладах охорони здоров'я всіх рівнів надання медичної допомоги, організаційно-правової форми (крім бюджетних установ) та форми власності (надавачів), а також оплачувати їх за договором. Варто зазначити, що вимоги до медичних послуг сформовані таким чином, що будь-який заклад (незалежно від його назви, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації), який відповідає вимогам до надання послуг у рамках Програми медичних гарантій, може укласти договір з НСЗУ про надання відповідної послуги або групи послуг.

Під час ознайомчого візиту до Вінниччини, в.о. директора Центрального міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Андрій Віленський та головний спеціаліст НСЗУ Олена Федоренко також поспілкувалися з лікарями всіх рівнів надання медичної допомоги. Зустріч відбулась на базі Вінницької обласної клінічної лікарні ім.М.І.Пирогова.

Вінницька область отримала високу оцінку спеціалістів НСЗУ, адже на загальнодержавному рівні увійшла до списку лідерів за ступенем готовності медичних закладів усіх рівнів до підписання угод.

 

Довідково:

Обов’язковими умовами для укладення договорів з НСЗУ є:

- автономізація закладу-надавача (договір укладається з надавачем будь-якої організаційно-правової форми, крім бюджетної установи);

- наявність діючої ліцензії на провадження діяльності з медичної практики та ліцензії на провадження діяльності з обігу наркотичних речовин та прекурсорів (за потреби);

- комп’ютеризація та інформатизація закладу – наявність відповідної медичної інформаційної системи (МІС), яку підключено до центральної бази даних Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Тарифи на медичні послуги, які будуть надаватися за Програмою медичних гарантій, будуть затверджені законом України про Державний бюджет на 2020 рік. Коригувальні коефіцієнти будуть затверджені МОЗ після прийняття Закону України про державний бюджет на 2020 рік.

Пакети гарантованих медичних гарантій для вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги включають:

-амбулаторну медичну допомогу дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та ургентну стоматологічну допомогу;

-амбулаторні скринінгові обстеження дорослих для раннього виявлення онкологічних захворювань;

-хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;

-стаціонарну допомогу дорослим та дітям з нехірургічними   захворюваннями;

-медичну допомогу при гострому мозковому інсульті;

-медичну допомогу при інфаркті міокарда; 

- медичну допомогу а при пологах;

- медичну допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках;

-діагностику та спеціальне лікування онкологічних захворювань у дорослих та дітей;

-лікування дорослих та дітей із туберкульозом;

-лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини;

-лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів із використанням препаратів замісної підтримувальної терапії;

Паліативна медична допомога:

- стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям;

- паліативна допомога дорослим і дітям, які знаходяться вдома, мобільними міждисциплінарними паліативними бригадами;

Медична реабілітація:

-медична реабілітація/абілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, упродовж перших трьох років життя;

-медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням скелетно-м’язової системи;

-медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи.

Джерело: cайт ОДА

Фото: сайт ОДА