У його роботі взяли участь сімейні лікарі, лікарі педіатри, підліткові терапевти, пульмонологи, імунологи, алергологи області.

Відкриваючи семінар, завідувачка кафедри № 2 Вінницького  національного медичного університету, д. мед. наук, професор В. М Дудник проінформувала колег, що щойно повернулася з Києва, де відбувся конгрес педіатрів України, на якому була присутня міністр охорони здоров’я З. Скалецька. Тому професор В. М. Дуднік зупинилася на деяких моментах сучасного періоду реалізації медичної реформи в Україні. Вона пояснила, що міністерство охорони здоров’я вважає за необхідність переглянути підходи оплати праці лікарів на первинному рівні, тому що в різних регіонах країни існують суттєві розбіжності у розмірах заробітних плат лікарів. Сімейний лікар має отримувати заробітну плату, на яку заслуговує (розрив нині складає від 5-7 тис грн / місяць  в одних областях і до 15-20 тис. грн. – в інших). 

Професор В. М. Дуднік зауважила, що зміни на вторинному та третинному рівні – неминучі, реформа поступово охоплює усі ланки охорони здоров’я.

Звертаючись до теми своєї доповіді, В. М. Дудник нагадала, що при Вінницькому національному медичному університеті ім. М. Пирогова, при підтримці департаменту охорони здоров’я ОДА, створено  Центр орфанних захворювань – єдиний  в Україні, що працює  на базі національного медичного університету. І до речі, за останніми даними Вінницький національний медичний університет ім. М. Пирогова зайняв друге місце серед усіх університетів України за усіма рейтинговими показниками (на першому місці у цьому списку – національний університет «Київська політехніка»).

Цю чудову новину зал підтримав дружніми оплесками. Поділившись із колегами гордістю за рідний університет, В. М. Дуднік підкреслила, що у виші ведеться робота, спрямована на залучення молоді до наукової роботи, створюються усі можливі умови для підвищення кваліфікації лікарів, налагоджена співпраця з закладами охорони здоров’я практично усіх рівнів.

Вона також наголосила на необхідності поглибленого вивчення проблеми орфанних хвороб  на території нашої області. Під цим поняттям розуміють рідкісні захворювання, які загрожують життю людини, або яке хронічно прогресує, призводить до скорочення тривалості життя людини, до інвалідності. Поширеність якого серед населення складає не частіше 1:2000.  Так, у США поширеність орфанн их захворювань 1:1500, у країнах Євросоюзу – 1:2000, у Японії – 1:50000.

У Вінницькій області, за даними КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня» на обліку перебувають 20 дітей, хворих на муковісцидоз; 90 дітей з ЮРА; 2 дитини з хворобою Гоше; хвороба Німана-Піка – 1 дитина; мукополісахадидоз  ІІ типу – 1 дитина, хвороба Помпе – 2 діагностовані випадки з летальним закінченням; 42 хворих дітей з гемофілією А та В.

 

Зупиняючись на тих структурних підрозділах Експертно-консультативного центру орфанних захворювань, які працюють у нашій області на базі обласної дитячої лікарні, доповідач перелічила  кафедри педіатрії № 2, дитячої хірургії, отоларингології та очних хвороб.

  • Успіх лікування орфанних хвороб – наголосила проф. В.М Дуднік, – залежить від своєчасного встановлення діагнозу та початку терапії, регулярного відвідування спеціалістів у спеціалізованому центрі, а також від мультидисциплінарного підходу до лікування.

 Серед основних тем навчального семінару також були: сучасні підходи у лікуванні харчової алергії, лікування та профілактика алергії на білки коров’ячого молока, бронхіальна астма у дітей, актуальні питання терапії бронхообструктивних захворювань дитячого віку (доповідач – професор, президент АДАУ, експерт МОЗ України, головний науковий співробітник відділення захворювань органів дихання та респіраторних алергозів у дітей державної установи «Інституту педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України»  Т. Уманець.

Окрема  доповідь була присвячена імунотропній та протиалергічній дії пробіотиків (проф. кафедри фтизіатрії і пульмонології Національної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика С. Зайков).