Організатор заходу – Центр громадського здоров’я МОЗ України, за підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією. у заході взяли участь керівники регіональних протитуберкульозних закладів та служб Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Полтавської, Сумської та Хмільницької областей, а також фахівці  Центру громадського здоров’я МОРЗ України.

Мета наради: обмін досвідом щодо організації роботи спеціалізованих відділень з надання допомоги хворим з хіміорезистентним туберкульозом.

Учасники зустрічі  отримали оновлену інформацію щодо основних напрямків розвитку пацієнт-орієнтованого підходу надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та зміни парадигми стосовно ролі стаціонарного етапу лікування при туберкульозі, у т.ч. числі хіміорезистентного; з питань нормативного врегулювання впровадження сучасних стандартів з інфекційного контролю за туберкульозом в Україні та світі.

Обговорено поточний стан регіональних протитуберкульозних закладів щодо забезпечення відповідності мінімальним стандартам з інфекційного контролю, відповідно до Стандарту інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на туберкульоз, що набуває чинності з 01 липня 2020 року.

Учасники ознайомлені з кращим досвідом у створенні безпечних умов та належного впровадження інфекційного контролю на прикладі відділень хіміорезистентного туберкульозу та відділення закритого типу.

В рамках обговорення сучасних підходів до менеджменту роботи медичного закладу учасники ознайомлені з досвідом  ВОСТМО «Фтизіатрія»,  в якому першим серед подібних закладів в Україні організоване  лікування хворих на туберкульоз із розладами психіки саме  на базі протитуберкульозного закладу.