Її учасниками стали лікарі-анестезіологи, хірурги, акушер-гінекологи, неонатологи, отоларингологи, офтальмологи, дитячі лікарі (дитячі анестезіологи, дитячі хірурги), а також лікарі екстреної медичної допомоги.

Проректор з лікувальної роботи Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Василь Погорілий,

вітаючи учасників міжнародного наукового форуму, наголосив, що цьогоріч до Вінниці завітали лікарі з різних регіонів України, а також із сусідньої Польщі:

- Сьогодні надання медичної допомоги неможливе без знань анестезіології та реанімації. Надавати відповідну допомогу хворому повинні вміти абсолютно усі лікарі, незалежно від своєї спеціалізації. Програма конференції цікава ще й тим, що є можливість взяти участь у майстер-класах, де практично можна надати реанімаційну допомогу. А також зрозуміти фундаментальні питання біохімії, надання екстреної допомоги при невідкладних станах.

Професор В. Погорілий підкреслив, що організатори таких конференцій вже третій рік поспіль готують не тільки лікарів  з невідкладних станів, але й і молодший медичний персонал, що є дуже важливим в умовах реформування галузі охорони здоров’я.

Починаючи з 2020 року, подібні науково-практичні конференції будуть проходити по-іншому, уже за власною ініціативою, у позаурочний для лікаря час. Це є важливим в умовах ринкових відносин, зауважив Василь Погорілий. 

Від імені департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА учасників зібрання привітала начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню  Тетяна Бондаренко.

Вона зауважила: «Ми маємо змінюватися у плані якості отримання післядипломної освіти медиків. У нашій професії неможливо вивчитись за 6-7 років і стояти на місці. Саме участь у форумах подібного формату – це реальна нагода обговорити практичні, теоретичні питання, нові досягнення науки, нові впровадження наукових досягнень у практичній діяльності анестезіологів. Це дуже важливо у післядипломній підготовці лікаря.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш,

звертаючись до учасників форуму, наголосив на необхідності проведення таких зустрічей медиків:

  • Подібний формат зустрічей фахівців – це обмін думками, обмін практичними навичками, це майстер-класи з використанням найсучаснішого медичного обладнання. А отже і можливість підвищення фахової майстерності, здобуття нових знань.  

Серед основних тем конференції: інтенсивна терапія невідкладних станів, інгаляційна анестезія та респіраторна підтримка; нові аспекти загальної анестезіології, регіонарної анестезії та проблеми периопераційної медицини.

Окрема тема зібрання фахівців – актуальні питання анестезії та інтенсивної терапії в неонатології та педіатрії. У програмі конференції також обговорення невідкладних станів, військова медицина, сепсис. 

Наступного дня лікарі обговорюватимуть вибрані питання інтенсивної терапії в хірургії, терапії, акушерстві та гінекології. А також необхідності підготовки наукових кадрів.