Щорічно вакцинація рятує до 3 мільйонів дітлахів від смертельних дитячих хвороб. Частині малюків не роблять щеплень через відмову батьків  імунізувати своїх дітей.

Таке негативне явище викликано чималою кількістю міфів, пов’язаних з імунізацією. Під час прес-конференції, присвяченій проблемам імунізації, фахівці Департаменту охорони здоров’я ОДА, сімейні лікарі, представники громадських організацій розвінчували міфи про вакцинацію та обговорювали, що потрібно знати про щеплення  та  чому важливо вакцинувати дітей та дорослих.

- Імунізація визнана одним з найефективніших заходів запобігання інфекційним захворюванням, - розповідає Тетяна Бондарнеко - начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА,  - На жаль, не всі батьки це усвідомлюють, і йдуть на великий ризик, відмовляючись вакцинувати свою дитину.  У Україні імунізація населення проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи і Hib-інфекції». У Європейських країнах вакцинують від 16 інфекційних хвороб. Але наголошую на тому, що в 21 столітті діти не повинні помирати від хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації,  -наголосила фахівець.

На жаль, неправдиві чутки  стали причиню появи справжньої антивакцинальної кампанії, зокрема у нашій області. Це одна із важливих проблем, яку намагаються розв’язати сімейні лікарі, громадські організації

-На Вінниччині 70-80% дітей до трирічного віку вакцинують з порушенням календаря щеплень, або їх взагалі не вакцинують, -  Про це повідомив  Тимофій Бадіков, - керівник ГО «Батьки за вакцинацію», - Тут батьки діляться на категорії: ті, що підтримують імунізацію та такі, що вагаються. Наше завдання - переконати тих, що сумніваються у необхідності та безпечності щеплень для дитини, - додав громадський діяч.

Щоб повністю розвіяти міфи та чутки про вакцинацію батьків та медиків запросили до участі у цікавому семінарі «Запитання і відповіді з актуальних питань імунопрофілактики».  До обговорення актуальних питань вакцинування дітей і дорослих та відповідей на запитання долучися обласні фахівці.

Щоб досягти європейського рівня охоплення дитячого населення щепленнями, потрібно забезпечити три складові: готовність системи охорони здоров’я, наявність вакцин і розуміння батьків та громадськості значення вакцинації.

Вакцини на теренах Вінниччини є і вони абсолютно безпечні!  Потрібно лише бажання батьків зберегти життя і здоров’я своєї дитини, - наголосила Наталя Роман – головний лікар Центру первинно медико-санітарної допомоги №5 міста Вінниці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.04.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА