Що потрібно знати про це захворювання, які його симптоми та наслідки -  говорили психологи, лікарі-психіатри області під час прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню здоров’я, що проходить під гаслом «Депресія – давайте поговоримо».

За визначенням  ВООЗ депресія -  це захворювання, яке характеризується постійним станом зневіри і втратою інтересу до діяльності, яка зазвичай приносять задоволення. У таких людей є нестача енергії, зниження апетиту, сонливість або безсоння, тривога, зниження концентрації, нерішучість, занепокоєння, почуття власної нікчемності, провини або відчаю, а також думки про заподіяння собі шкоди.

Та це не повний перелік наслідків такого небезпечного стану. Пояснює Тамара Васильчук – головний лікар Обласного Центру здоров’я:

-Депресія  у підлітків може бути викликана різними факторами – нещасливе кохання, проблеми у школі, у сім’ї,  негаразди у взаєморозумінні з однолітками. Та депресивні стани призводять не лише до розладів психіки та думок про суїцид. Депресія може викликати у майбутньому безліч хвороб, які називають неінфекційними, а це - онкологічні патології, цукровий діабет, астму, хвороби серця.

Депресія  це не стан організму, не поганий настрій - це психологічний розлад, серйозна і руйнівна хвороба. На щастя,фахівці ВООЗ стверджують, що депресію можна попереджати та успішно лікувати.

-Декілька років тому депресія у дітей та підлітків у більшості випадків призводили до самогубства. Наразі тенденції дещо змінилися, - розповідає Ольга Мостова обласний дитячий психіатр, - Деякі молоді люди компенсовують суїцидальну схильність вживанням психотропних препаратів, алкоголю. На їхню думку - це допомагає відчути ті емоції, які вони не отримують в «реальному житті». А така поведінка призводить до наркоманії та алкоголізму серед дітлахів та підлітків, - додає психіатр.

Дослідження показали, що однією з основних причин депресивних станів у дітей – недостатня увага сім’ї до проблем свого чада.

За словами Ольги Мостової, все починається з батьків та з перших днів життя дитини. Психічний та психологічний стан дитини залежить від стану батьків, від їхніх емоцій, почуттів, виховання, ставлення до малечі. Нажаль, у наш час, зазвичай, батьки заклопотані на роботі, намагаючись забезпечити сім’ю.  На дітей  залишається доволі мало часу.

Тому дітлахи або шукають собі авторитетних особистостей серед однолітків, чи старших, які часом, бувають не найкращим прикладом для наслідування, або ж шукають як реалізувати себе  у соціальних мережах, де потрапляють на гачок різноманітних шахраїв та «груп смерті».

 У підлітковому віці суїцидальна поведінка є серйозною проблемою.  Наприклад, у США самогубства посідають перше місце серед причин смерті молоді та підлітків. Відомо, що в підлітковому віці проблеми здаються непереборними, а біль, який вони завдають - нестерпним. Самогубство - це акт відчаю.

-Виховання підлітка - це найскладніше завдання в житті. Але існує безліч способыв, що допоможуть зняти напругу і зменшити рівень стресу вашої дитини, - ділиться професійним досвідом Лілія Немаш – керівник ГО ГІД, практикуючий психолог, -  Виховуючи підлітка, уникайте покарань та принижень. Постійні покарання та приниження можуть викликати у дитини почуття неповноцінності й непотрібності. Дозвольте дитині робити помилки. Надмірне опікунство над дитиною і прийняття рішень за неї, перетворить її в невпевнену людину. Якщо ви бачите, що дитина пригнічена, знайдіть час щоб поговорити з нею і вислухати її. Навіть, якщо ця проблема з вашої точки зору здається незначною, пам'ятайте, що у підліковому віці, вона може здаватися кінцем світу. Намагайтеся уникати моралей. Замість цього прислухайтеся до дитини, можливо, ви зможете краще зрозуміти причини її емоційних проблем, - додає психолог.

Дитинство та юність – найкраща пора життя для кожної молодої людини.  Для дитини важливо, відчути усе різнобарв’я емоцій, як позитивних так і негативних.  Тож, будьте уважними до своїх дітей.  Маленька крапля батьківської уваги ніколи не зіпсує смаку яскравого коктейлю під назвою «молоде життя».

 

 

 

 

 

Прес-служба ДОЗ ОДА