У І кварталі звітного року реєструється зниження показника смертності населення працездатного віку: 100,5 проти 103,7 на 100 тис. нас., в тому числі чоловіків – 167,2  проти 172,1 та жінок 37,3 проти 40,1 на 100 тис. населення.

Аналіз показників захворюваності населення області свідчить про її стабілізацію. У І кварталі 2017 року порівняно з 2016 роком рівень загальної захворюваності склав 8034,7 проти 7804,4 на 10 тис населення області.

Ресурси охорони здоров’я

Станом на 01.04.2017р. в області функціонує 36 центрів ПМСД, до складу яких входять 325 лікарських амбулаторій, 847 фельдшерсько – акушерський пунктів. Медичну допомогу населенню надають 50лікарняних закладів, 8 диспансерів, 8 стоматологічних поліклінік. Крім того, в області працюють Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, 1 станція переливання крові, 8 санаторіїв, 2 будинки дитини, 5 інших закладів охорони здоров’я.

Укомплектованість штатних посад лікарів зайнятими  становить 87,9%, а фізичними особами – 79,96%.

Щодо молодших спеціалістів з медичною освітою укомплектованість штатних посад зайнятими складає 95,6%, фізичними особами – 95,5%.

Питома вага лікарів, які мають кваліфікаційну категорію, становить 75,4%. Кількість атестованих фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою складає 68,7%.

Економіка, фінанси та майнові відносини

Консолідований бюджет закладів охорони здоров’я Вінницької області на 2017 рік складає 2698,3 млн.грн., в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями – 2037,1 млн.грн., медикаменти – 229,9 млн.грн., харчування – 41,3 млн.грн., енергоносії – 222,7 млн.грн., капітальні видатки – 46,1млн.грн.

Станом на 01.03.2017р. року за оперативними даними галузь профінансована на суму 394,4 млн.грн. або на 14,6% до запланованих видатків, в тому числі на заробітну плату з нарахуваннями – 313,6 млн.грн., медикаменти – 13,4 млн.грн., харчування – 3,9 млн.грн., енергоносії – 44,8млн.грн., капітальні видатки – 4,1 млн.грн.

Матеріально- технічна забезпеченість закладів охорони здоров’я

На первинному рівні надання медичної допомоги, за оперативними даними, відремонтовано 3 амбулаторії та 3 фельдшерських пункти на загальну суму 63,3 тис. грн. Проводяться ремонтні роботи в 4 закладах, вартість виконаних робіт – 104,3 тис. грн.

На вторинному рівні надання медичної допомоги після проведення капітального ремонту було відкрито дитяче відділення Погребищенської центральної лікарні. Вартість виконаних робіт в 2017 році склала – 45,0 тис. грн.

На третинному рівні надання медичної допомоги використано коштів на ремонтні роботи в 2 закладах на загальну суму близько 600,0 тис. грн., а саме:

- завершено реконструкцію приміщень гінекологічного відділення в хірургічному корпусі Вінницького обласного клінічного онкологічного диспансеру

- проводиться капітальний ремонт відділення інтенсивної терапії та інших приміщень Вінницького обласного клінічного госпіталю ветеранів війни.

За І квартал 2017 року у зв’язку зі створенням об’єднаних територіальних громад в області створено 3 нові заклади первинної медико-санітарної допомоги (Центр ПМСД Іллінецької міської ради, Калинівський міський медичний центр ПМД, Центр ПМСД Студенянської сільської ради Піщанського району Вінницької області).

З 1 квітня вступає в дію Урядова програма «Доступні ліки» - механізм повного або часткового відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму. З метою впровадження програми у Вінницькій області облдержадміністрацією та Департаментом охорони здоров’я облдержадміністрації напрацьовано:

  1. Розпорядженням голови ОДА затверджена робоча група з впровадження системи реінбурсації ( 30 січня 2016р. № 25)
  2. Прийняті відповідне розпорядження ОДА, за яким кошти з субвенції видатків Державного бюджету на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань ( для Вінницької області – 20,5 млн. грн.) передані на місцеві бюджети і контроль за їх ефективним використанням лягає на районні та міські ради
  3. З метою ведення реєстрів пацієнтів по даним нозологіям затверджено розпорядження голови ОДА від 27.02.2017р. № 128 про модернізацію первинного рівня, їх дооснащення комп’ютерами, оргтехнікою та інтернет-мережею.
  4. Заходи щодо запровадження механізму відшкодування вартості лікарських засобів під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет ІІ типу затверджені розпорядженням голови ОДА
  5. Затверджено відповідні накази ДОЗ ОДА, проведено ряд установчих нарад з первинною мережею по впровадженню реінбурсації та перевірки готовності районів до неї з 01.04.2017р.
  6. Проведено наради з аптечною мережею, підготовлено заклади первинної мережі до підписання договорів
  7. Протягом березня проводилася потужна інформаційно-комунікаційна кампанія і для медиків та населення. Роз’яснювальні матеріали в популярній формі є на офіційних сайтах.

Для головних лікарів лікувально-профілактичних закладів первинного і вторинного рівнів, в рамках підготовки до старту програми, Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації провів наради. Учасники зібрань обговорили механізм реімбурсації, надходження і використання державних субвенцій, а також налагодження співпраці з аптечними підприємствами, які знаходяться на території відповідних районів області.

Окремо, під час засідання з керівниками закладів первинної ланки надання медичної допомоги, обговорювались питання ведення електронного реєстру пацієнтів, зосереджувалась увага на формуванні реєстру пацієнтів, які хворіють на діабет другого типу.

29 березня 2017 року в місті Могилеві-Подільськомувідбулось розширене засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування  при голові обласної Ради під час якого заслухали директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Грабович Л.О. «Про стан надання медичної допомоги різних видів та інтенсивності відповідно до потреб населення області та хід виконання обласної Програми «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров'я громадян» на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням 4 сесії обласної Ради 7 скликання від 11 лютого 2016 року № 45».

 

Прес-служба ДОЗ ОДА