«Цим законопроектом передбачається надання можливості фінансувати саме медичні послуги, що надаються пацієнтам, а не утримання приміщень лікарень, як це відбувається зараз. Також впродовж багатьох десятиліть заклади охорони здоров’я функціонували у статусі бюджетних установ. Згідно із законопроектом державні та комунальні заклади охорони здоров’я будуть залишатись у державній та комунальній власності та не будуть підлягати приватизації.» – народний депутат України Ірина Сисоєнко, заступник Голови Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я.

Що отримають медики?

  • Надання державним та комунальним закладам охорони здоров’я статусу казенних підприємств та комунальних некомерційних підприємств дозволить їм самостійно вирішувати усі питання організації власної діяльності, починаючи від визначення своєї організаційної структури, штатів, потужності ліжкового фонду тощо.
  • Даний закон дозволяє перейти до використання нових принципів та методів фінансування, які будуть базуватися на оплаті конкретних результатів діяльності кожного конкретного медичного закладу.
  • Лікарні зможуть вільно розпоряджатися власним бюджетом. Автономізація дасть право закладам охорони здоров’я самостійно вирішувати, на що варто витрачати кошти.
  • Це сприятиме формуванню у зазначених закладів стимулів, спрямованих водночас як на підвищення якості, так і економічної ефективності медичної допомоги, що надається ними населенню, а, отже – і забезпеченню більш якісної та ефективної медичної допомоги.
  • Автономізація закладів охорони здоров’я сприятиме розвитку їх можливостей щодо залучення інших, окрім бюджетних, джерел фінансування, і, тим самим, посиленню їх фінансово-економічної сталості та можливості протистояти чисельним фінансовим викликам, зумовленим складною загальною фінансово-економічною ситуацією.

Що отримають пацієнти?

  • Пацієнту більше не доведеться двічі сплачувати за одну медичну послугу з переліку гарантованих державою, перший раз коли він платить податки і другий – коли звертається до лікаря. Завдяки автономізації з закладів охорони здоров’я мають зникнути всі «тіньові» фінансові потоки.
  • Пацієнт сам обиратиме з яким закладом охорони здоров’я буде заключати договори про медичне обслуговування, цим самим створюватимуться умови для розвитку якісної та ефективної системи державних та комунальних закладів охорони здоров’я в країні.
  • Будуть створені громадські наглядові ради при закладах охорони здоров’я. Основним напрямком діяльності цих рад буде громадський контроль за дотриманням прав та забезпеченням безпеки пацієнтів, додержанням етичних принципів і законодавчих вимог здійснення медичного обслуговування закладом охорони здоров’я, також вони будуть мати доступ до фінансово-господарської діяльність закладу охорони здоров’я. Це дозволить уникнути фінансових зловживань з боку керівництва медичного закладу та покращити якість надання медичних послуг пацієнту.

Також за словами Ірини Сисоєнко прийняття та реалізація даного законопроекту є першим кроком до впровадження страхової медицини в Україні.

«Сьогодні наш парламент зробив велику справу для медичної реформи... Тепер за рішенням місцевої влади комунальні медичні заклади можуть вирватися з лещат нормативів з центру та господарювати самостійно. Це значить: мати власні рахунки в банках, самим визначати штатний розпис та політику оплати персоналу, бути енергоефективними тощо», - прокоментував на своїй Facebook-сторінці заступник Міністра охорони здоровя Павло Ковтонюк.

За його словами, на черзі - урядові проекти, схвалені учора на засіданні Кабміну, зокрема законопроект "Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів", прийняття яких разом із 2309а-д забезпечить нашій медицині цивілізаційний стрибок вперед.

Деталі за інформацією

http://pik.cn.ua/27492/priynyato-zakon-yakiy-peredbachae-avtonomizatsiyu-zakladiv-zdorovya/

Прес-служба ДОЗ ОДА