Відкрили пленарне засідання Координаційної ради Анатолій Олійник - голова обласної Ради, Валерій Коровій -  голова обласної державної адміністрації.

Мета зібрання – обговорити стан надання медичної допомоги різних видів та інтенсивності відповідно до потреб населення.

 Валерій Коровій під час свого звернення до учасників засідання зауважив:

-Ми перевіряємо та обговорюємо хід виконання обласної Програми «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров’я громадян» на 2016-2020 роки.  В даний момент є багато важливих і важких питань, які необхідно вирішити найближчим часом, - додав очільник облдержадміністрації.

 На засіданні були присутні голови районних державних адміністрацій та районних рад, представники медичних закладів району.

Про стан фінансування державних цільових програм та використання коштів цільових субвенцій відповідно до пріоритетів, визначених в обласній Програмі «Майбутнє Вінниччини в збереженні здоров'я громадян» на 2016-2020 роки, а також про впровадження механізму реімбурсації у Вінницькій області доповідала Людмила Грабович – директор Департаменту охорони здоров’я ОДА.

-Мета Програми – вирішення питань галузі охорони здоров’я, спрямованих на покращення медикаментозного та матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я області, особливо третинного рівня. Програма профінансована на 94%, а це складає 83.6 млн.грн,-  пояснила Людмила Грабович.

За її  словами, пріоритетні напрямки діяльності щодо збереження здоров’я вінничан є: покращення якості охорони материнства і дитинства, збереження репродуктивного здоров’я громадян, розвиток надання допомоги хворим з неінфекційною патологією, лікування та профілактика серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань, удосконалення надання онкологічної допомоги дитячому та дорослому населенню, розвиток спеціалізованої та високоспеціалізованої меддопомоги населенню Вінниччини. А також формування у населення мотивації до здорового способу життя.

Учасники Координаційної ради разом обговорили питання державної програми «Доступні ліки», яка стартує з 1 квітня 2017 року,  торкнулися теми госпітальних округів, яка все ще залишається відкритою для нашої області. На думку присутніх, спільне обговорення проблемних питань дасть можливість глибше зрозуміти суть реформи медичної галузі.

-Будь-яка реформа ефективна лише в тому разі, якщо до неї є довіра у громадян, - наголосив Валерій Коровій, -  Програма «Доступні ліки» - реальний перший крок до якісного життя пацієнтів. Цей крок повинен бути успішним.  Якщо все спрацює як годинник, нам не доведеться нікого переконувати в доцільності такого кроку, - додав голова облдержадміністрації.

 

30.03.2017

Прес-служба ДОЗ ОДА