У Вінницькій  обласній клінічній дитячій лікарні відкрили відділення екстреної медичної допомоги зі зручним облаштуванням. Ключовою особливістю є те, що «карета» швидкої фактично заїжджає безпосередньо в коридор відділення, звідки пацієнта транспортують до оглядових. На пацієнта немає впливу зовнішніх природніх факторів. Зручно й для медперсоналу, який надає  допомогу – усі необхідні кабінети для надання невідкладної допомоги пацієнту розташовані в одному місці  й укомплектовані найсучаснішою апаратурою. Комфортні умови створені як і для пацієнта, так і для медиків.

 При необхідності пацієнту буде проведена інтенсивна терапія та оперативні втручання, є можливість проведення діагностичних рентген-, ультразвукових та лабораторних обстежень.

 У вітальному слові голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій зазначив, що новостворене відділення дозволяє в найкоротші терміни надавати медичну допомогу маленьким пацієнтам.

«Для проведення робіт зі створення даного відділення з обласного бюджету виділено 11 млн грн, за що я хочу щиро подякувати депутатам та голові профільної комісії облради. Відкриття відділення екстреної медичної допомоги є промовистим прикладом бюджетної децентралізаціїСтворення системи обласних комунальних некомерційних медичних підприємств дасть можливість закладу відійти від тарифної сітки та отримати управлінську і фінансову автономії. Коли реформа первинки реально запрацювала, перед нами постала проблема організації заробітних плат на вторинному, і, особливо, на третинному рівні. Наразі ми працюємо над підвищенням заробітних плат медичному персоналу лікарень», – зауважив очільник області.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зауважив, що приклад Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні є показовим для всієї України. Він наголосив на тому, що якісна медична послуга – це не лише належні умови для роботи, а й потужний високопрофесійний колектив, а відтак, питання збільшення рівня заробітних плат – першочергове.

Головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні Василь Паненко висловив щиру вдячність за те, що ідея створити екстрене дитяче відділення знайшла всебічну підтримку з боку Уряду, керівників області та міста, а також депутатського корпусу обласної Ради.

«Вінницька обласна дитяча лікарня є найкращою в Україні за показниками лікувальної роботи, системністю підходів та чіткістю структури. Протягом останніх п’яти років ми вдвічі знизили показник лікарняної летальності і вже три роки поспіль утримуємо його на одному з найнижчих рівнів в Україні. Дане відділення є унікальним не лише для Вінниччини, аналогів йому сьогодні в нашій державі немає. Європейський підхід у створенні належних умов з надання допомоги маленьким пацієнтам дозволяє значно скоротити час огляду пацієнтів, період прийняття рішень та встановлення діагнозу за невідкладних станів, а також період до надання невідкладної допомоги», – наголосив керівник лікувального закладу.

Після урочистого перерізання символічної стрічки посадовці здійснили огляд приміщень новоствореного відділення екстреної медичної допомоги Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

Для довідки: Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня є багатопрофільним лiкувально-профiлактичним закладом, що надає високоспеціалізовану медичну допомогу дітям області та міста Вінниці за 40 спеціальностями. Лікарня має в своєму складі стаціонар на 440 ліжок та 21 ліжко анестезіології та інтенсивної терапії, 12 з яких – для новонароджених. В лікарні цілодобово надається високоспеціалізована ургентна і планова медична допомога. Щорічно до приймального відділення та травмпункту ВОДКЛ звертається близько 50 тис. пацієнтів, причому кількість звернень щорічно збільшується на 1,5-2 тис. хворих.

В 2016 році проведено реструктуризацію закладу, завершенням якої є створення відділення екстреної медичної допомоги. Це дозволило територіально об'єднати всі служби,  задіяні в наданні екстреної медичної допомоги. В подальшому дітей з відділення екстреної медичної допомоги можна перевести до стаціонарних відділень за профілем або госпіталізувати пацієнтів у дане відділення на період до трьох діб чи скерувати пацієнта до іншого закладу охорони здоров’я.

Для проведення робіт зі створення відділення екстреної медичної допомоги усього було виділено 16 млн грн., у тому числі у 2018 році – кошти Державного фонду регіонального розвитку в розмірі 5 млн грн, а в 2019 році – кошти Обласного бюджету (бюджету розвитку) в розмірі 11 млн грн. З них, 3 млн грн на закупівлю медичного обладнання – універсального операцiйного столу, операційної лампи, апаратів штучної вентиляції легень.