Ті з них, що проходять у прихованій формі, становлять особливий інтерес для фахівців, так як вважаються особливо небезпечними. До них можна віднести мікроінфаркт міокарда, який нерідко проходить без будь-яких ознак для людини. Це різновид ішемічної хвороби серця, при якій в окремих ділянках м’язової тканини розвивається некроз.

Потенційна небезпека

Чимало пацієнтів не сприймають всерйоз мікроінфаркт, оскільки орієнтуються на назву, в якій використаний префікс «мікро». Насправді цей стан небезпечний і потребує уваги фахівця. Його складно діагностувати, тому що на перших етапах практично не проявляються симптоми.

 

Якщо людина страждає стенокардією, вона може взагалі не звернути увагу на ледь відчутний біль у серці. Як здоровим, так і людям, які мають серцево-судинні патології, не завадить визначити характерні ознаки цієї недуги:

  • Різний за інтенсивністю біль. Раптовий ріжучий біль характерний для інфаркту, але може вказувати  й на мікроінфаркт. Типовий біль – пекучий, стискаючий, та практично нестерпний. Він локалізується між лопатками й переходить на ділянку грудей, опускається до живота, може віддавати у шию й руку. Деякі пацієнти скаржаться на біль у нижній щелепі. Атипові варіанти хвороби проходять з повною відсутністю хворобливих відчуттів. У таких випадках зафіксувати мікроінфаркт вдається тільки на ЕКГ. Зазвичай такі хворі дивуються, дізнавшись, що вони перенесли недугу на ногах.
  • Відсутність ефекту від нітрогліцерину. Цей симптом також може вказувати на некроз тканин міокарда.
  • Слабкість і холодний піт по всьому тілу. Такий симптом може вказувати й на ряд інших хвороб, але також є проявом мікроінфаркту.
  • Страх, тривога. Відрізнити від справжньої панічної атаки симптоми мікроінфаркту можна, якщо напад не проходить через 20-30 хвилин. Така ознака пояснюється об’єктивними причинами. Хворий дійсно відчуває дискомфорт, біль у грудях та інших частинах тіла. Організм ніби подає йому сигнал про лихо, що насувається.

Досить часто ознаки мікроінфаркту схожі на прояви інфаркту. Але коли некрозу зазнали лише окремі невеликі ділянки, всі ці симптоми проявляються меншою мірою.

Ознаки, що заслуговують на увагу

Люди, яким довелося зіткнутися з вогнищевим некрозом серця, часто ігнорують медичну допомогу. Це легко пояснити, тому що стомлюваність, слабкість й незначне серцебиття мало кого можуть наштовхнути на думки про інфаркт. Зазвичай у хворого виникають думки про легке нездужання, тому він не замислюється про серйозні наслідки.

Безсимптомний перебіг особливо ускладнює діагностику, вводячи в оману як самого хворого, так і лікарів.

Існує декілька форм хвороби, які мають певні, властиві їм, особливості:

  • Астматична. Зустрічається зазвичай у літніх пацієнтів, які страждають на гіпертонію або ішемічну хворобу серця. Зазвичай больовий синдром тут відсутній, але має місце задишка, відчуття нестачі повітря. Коли ключовим симптомом виступає задуха, складно подумати про пошкодження міокарда.
  • Абдомінальна. Виникає при так званому діафрагмальному інфаркті. Біль локалізується в епігастральній ділянці, паралельно розвивається метеоризм. Усе це збиває з пантелику, змушуючи фахівців підозрювати патології, пов’язані з шлунково-кишковим трактом. У результаті пацієнта направляють на УЗД й рентгенологічне обстеження органів черевної порожнини, дають йому відповідні препарати.
  • Аритмічна. Тут можливий помірний біль або його відсутність. Після обстеження фіксується порушення ритму. Зазвичай лікарі ставлять при цій формі діагноз аритмії.
  • Церебральна. Ключовим симптомом є головний біль. Також можуть мати місце порушення рухової активності, запаморочення. Атипові варіанти характеризуються присутністю болю в нетипових місцях, таких як права рука і нога, ділянка спини.

Причини виникнення

Вони співпадають з тими, що мають місце при звичайному інфаркті міокарда. У більшості випадків хвороба провокує атеросклероз артерій з подальшим тромбозом коронарних судин, які наповнюють міокард кров’ю. Коли всередині коронарної артерії утворюється тромб, він створює передумови для можливого ураження м’язової тканини серця. Матеріалом для нього служать атеросклеротичні бляшки, що прилипають до стінок судин.

Щойно відбувається пошкодження тромбу з крововиливом у бляшку, виникає застій у кровотоці. Міокард страждає від нестачі кисню і поживних речовин, відбувається його некроз.

Серед інших причин, що дозволяють розпізнати патологію, відзначають:

  • збільшення рівня холестерину;
  • зміни в стінці судин місцевого характеру;
  • збільшена агрегація тромбоцитів;
  • фізичні та емоційні перевантаження;
  • тютюнопаління;
  • спазм коронарних судин, спровокований різними причинами.

Мікроінфаркт частіше зустрічається у чоловіків. Жінки молодого віку захищені завдяки статевим гормонам, що виробляються організмом. У постменструальний період вони позбавляються цього захисту.

Дивно, але, на думку багатьох кардіологів, переїдання може бути найнебезпечнішим чинником, здатним спровокувати мікроінфаркт. Чим більше людина вживає копченого, консервів, тим гірше працює її серце. Аналогічно діє і солона їжа. Щоб звести до мінімуму можливі ризики, не можна зловживати тваринними жирами. Дуже корисні для міокарда овочі, риба, приготована на пару. Але й ці продукти слід вживати у помірних кількостях, щоб не допустити переїдання. Якщо таке трапиться, міокард буде відчувати навантаження. Тому вислів про те, що «треба вставати з-за столу злегка голодним», має раціональне зерно.

У молодих людей

Мікроінфаркт у цієї категорії пацієнтів є особливо небезпечним, оскільки у осіб від 25 до 50 років ця недуга зустрічається особливо часто. Симптоми, перші ознаки мікроінфаркту в жінок та чоловіків можуть відрізнятися. Чоловіки схильні до нього частіше, до того ж хвороба у них протікає в більшості випадків з ускладненнями.

З іншого боку, через те, що у жінок чіткі симптоми відсутні або нагадують ознаки патології шлунково-кишкового тракту, точний діагноз ставлять рідко. Це несприятливо впливає на прогноз.

У той же час кардіологи запевняють, що ознаки мікроінфаркту у жінок такі ж, як і у чоловіків, просто в міру звички все терпіти представниці прекрасної статі до останнього тягнуть зі зверненням до лікаря.

 

Особливо уважними до несприятливих симптомів треба бути в першу добу і навіть годину. Саме в цей період можуть статися незворотні наслідки для здоров’я.

Перша допомога

Передбачити, коли і за яких обставин вас наздожене мікроінфаркт, складно. Але якщо подібна ситуація виникла в домашніх умовах, можна попросити когось, хто знаходиться поруч, надати першу допомогу. Аналогічним чином, відчувши недобре на вулиці, не варто соромитися сторонніх. Необхідно сміливо просити допомоги, щоб уникнути небажаних наслідків.

 Перша допомога:

  • Потрібно лягти в горизонтальне положення і забезпечити доступ свіжого повітря.
  • Слід прийняти таблетку аспірину, яку необхідно розжувати. Також необхідно покласти під язик нітрогліцерин, вимірявши заздалегідь тиск, оскільки при гіпотонії її використовувати не можна. Якщо немає під рукою приладу для вимірювання тиску, можна покласти під язик не більше 1 таблетки. Але у вашій аптечці нітрогліцерин має бути.  Купувати такий препарат варто у вигляді спрею, оскільки він діє швидко. Важливо запастися й аспірином, який за непередбачених обставин треба буде розжувати.
  • Зателефонувати в швидку та пояснити те, що трапилося диспетчеру.
  • Якщо довелося зіткнутися з хворобою на самоті, не варто панікувати. Саме від швидкості виконаних дій залежить подальший прогноз.

Лікування патології

Мікроінфаркт лікується за тими ж принципами, що й велике ураження серця. Підбір плану лікування залишається прерогативою кардіолога. Призначення певних препаратів здійснюється відповідно до клінічної картини. Фахівці рекомендують довічний прийом антикоагулянтів людям, які вже переносили стан некрозу міокарда, незалежно від масштабів ураження.

Зазвичай пацієнти, які перенесли інфаркт у будь-якій формі, носять з собою препарати на випадок повторного нападу.

Відновлювальний період

Щоб забезпечити ефективну реабілітацію, треба дотримуватися спеціальних правил для хворих після мікроінфаркту. Їхнє дотримання відіграє не менш важливу роль, ніж безпосереднє лікування. Напади можуть повторюватися, поступово приводячи до серйозних змін у м’язовій тканині серця. Яких рекомендацій слід притримуватися у відновлювальний період:

  • Дотримуватися режиму сну та відпочинку, чергувати періоди розслаблення з посильними фізичними навантаженнями. Не можна допускати перевтоми, переносити тягарі.
  • Перші легкі вправи хворим прописуються через кілька днів після стабілізації стану в лікарні. Чудово зміцнюють серце короткі прогулянки пішки. Дуже корисно бувати на свіжому повітрі в ранкові та вечірні години.
  • Уникати стресів. Людям у відновлювальний період необхідні позитивні емоції, але без надлишку, оскільки це може певною мірою нашкодити серцю.
  • Харчуватися правильно. Меню має бути збалансованим, з нього необхідно виключити копчене, смажене й солоне. Слід використовувати нейтральні продукти. Особливо корисні для міокарда сухофрукти.

Недуга в більшості випадків виявляється через незбалансований спосіб життя, регулярні стреси. Також частіше відзначається мікроінфаркт у людей старших 55 років. Краще запобігти такій хворобі, ніж мати справу з її наслідками. В першу чергу слід обмежити вживання жирної їжі, відмовитися від алкоголю та тютюну.

Якщо все ж людину наздогнала хвороба, необхідно невідступно дотримуватися рекомендацій фахівця. Самолікування тут неприпустиме.