Його відкриття відбулося урочисто на площі гостинного Тульчина, за участю голови Вінницької ОДА  Валерія Коровія, заступника директора республіканського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Миколи Близнюка, заступника директора обласного департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надії Марусяк, головного лікаря Вінницького обласного центру екстренної медичної допомоги та медицини катастрофАнатолія Пірникози, голови Тульчинської райдержадміністрації Віталія Чуби, заступника голови Тульчинської районної ради Надії Григор’євої та Тульчинського міського головиВалерія Весняного.

Звертаючись до учасників чемпіонату, голова Вінницької ОДА Валерій Коровій подякував присутнім на площі бригадам екстреної  допомоги – учасникам змагань – за роботу, за уміння, за натхнення. Пригадав голова облдержадміністрації той час, коли починалася робота з реорганізації та створення власне служби, яка нині зоветься «екстренна медична допомога» і тих скептичних оцінок, які лунали з різних сторін:

– Ваша робота має надзвичайно важливе значення, – зазначив Валерій Вікторович. – Сьогоднішні змагання – це не просто змагання, це вдосконалення ваших умінь, адже від цього залежить життя та здоров’я людей, які покличуть вас на допомогу. Ті перші кроки, які були здійсненні в організації роботи екстреної медичної допомоги області є дуже важливими. Пригадую той шалений супротив, який викликало впровадження ІТ-програми, що забезпечила єдину систему диспетчеризації служби. Було все. Але те, скажімо, що в цьому році ми отримали міжнародне визнання – приз із Нью-Йорку, наша програма визнана однією з накращих, і дає можливість забезпечити систему комунікації – це безперечно позитивний результат наших зусиль.

Також голова ОДА наголосив на необхідності покращення якості фахової підготовки. І повідомив, що днями Вінниччина виборола право участі у тендері (на це обласним бюджетом передбачено додаткові кошти), що дасть змогу отримати додатково областю 70 одиниць суперсучасних автомобілів для екстреної медичної допомоги.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк у своєму слові зазначила, що екстрена медична допомога Вінниччини, пройшовши свій непростий шлях становлення служби, визнана однією з найкращих в Україні.  Усе це завдячуючи і тим, хто присутній на чемпіонаті, і тим фахівцям, хто на даний момент перебуває на чергуванні.

 

Надія Дмитрівна підкреслила, що фахове удосконалення служби триває щорічно, демонструючи позитивну динаміку. Так на Тернопільщині працює центр підвищення кваліфікації, який готує інструкторів, враховуючи потреби дня та вимоги міжнародного рівня. І тепер у нашій області  вже підготовлено 12 таких фахівців (6 лікарів та 6 фельдшерів), які можуть на місцях навчати своїх колег, проконсультувати стосовно конкретної життєвої ситуації. І це, безумовно,  пришвидшить якість надання медичної допомоги населенню області. А отже дасть людині  можливість швидше одужати.

– Екстрена медична допомога на сьогоднішній день працює з величезним навантаженням, причому близько 225 тисяч звернень громадян обслуговуються бригадами екстренки Вінниччини, – наголосила Надія Марусяк, –  Тому участь у таких змаганнях – це дійсно свято для медичних працівників, тому що ми відпрацьовуємо свої навики, це і конкуренція між бригадами, і кожний з учасників намагається показати найкращий результат своєї роботи, свій професіоналізм, і найкращі людські якості.

«Подільський медичний екстрим 2019» стартував на гостинній Тульчинській землі, учасників свята привітав голова Тульчинської райдержадміністрації Віталій Чуба:

– Тульчинському району за честь приймати участь у такому важливому заході та приймати на території нашого міста чемпіонат екстреної медичної допомоги.

Адміністрація міста доклала максимум зусиль, щоб чемпіонат відбувся, щоб усі заплановані етапи змагань були максимально наближені до реальних умов роботи медиків. А також, приймаючи людей з різних куточків Вінниччини, створили усі комфортні умови проживання, харчування, навчання та практичних майстер-класів.

Головний лікар комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Анатолій Пірникозаподякував від імені системи екстренної медичної допомоги голові ОДА Валерію Коровію за те, що під його керівництвом була розроблена програма  розвитку екстреної медичної допомоги області 2018-2020 рр.,  і в першу чергу люди це відчули на своїх заробітних платах. Крім того, призовий фонд на 1-2-3 місця «Подільського екстриму 2019» – це три комп’ютери та три лазерних принтери, а отже є стимул поборотися на чемпіонаті.

Також Анатолій  Васильович проінформував учасників чемпіонату, що в рамкам цьогорічного заходу організована науково-практична конференція «Сучасні світові стандарти в наданні екстреної медичної допомоги». Що дало змогу поглибити новими знаннями практичні навички конкурсантів.

Серед головних тем науково-практичної конференції: невідкладні стани при торакотравмі, в кардіології, в акушерстві. «Навчали» присутніх учасників чемпіонату к.м.н., доцент кафедри госпітальної хірургії №1 Вінницького національного медуніверситету ім. М. ПироговаВолодимир Кривецький; д.м.н., завідувач кафедри внутрішньої медицини №3 ВНМУ ім. М. Пирогова професор Валерій Іванов; к.м.н., завідувач Вінницького симуляційно-методичного центру, заступник головного лікаря ВОКЛ ім. М. Пирогова з акушерсько-гінекологічної допомоги Інна Кукуруза.

Програма конференції була досить насиченою та поглибленою.

Поряд з теоретичною частиною для учасників конференції були організовані практичні майстер-класи та продемонтровані огляди пацієнтів з різними видами травм, догоспітальної екстреної медичної допомоги дітям, а також реанімаційних заходів на догоспітальному етапі у дорослих.

При цьому інструктори відповідали на численні запитання, уточнювали, консультували, конкретизували кожний окремий випадок.

– У чемпіонаті «Подільський екстрим 2019» задіяно 10 бригад екстреної медичної допомоги, – розповідає заступник головного лікаря  з медичної частини КУ«Територіальне медичне обְ’єднання «Вінницький обласний центр екстренної медичної допомоги та медицини катасроф» Станістлав Скоробогач. – Це вже четверті змагання, які проходять на теренах нашої області.  Вперше подібні змагання відбувалися у 2016 році у Немирові, другі були проведені у Літині, треті у 2018 році тривали у Барі. Чому локації по районах, тому що на сьогоднійшній день у нас існує 8 станцій, і кожна станція щороку готується до змагання. Так, скажімо, Тульчинська станція екстреної медичної допомоги, яка обслуговує чотири райони області, сьогодні зустрічає колег чемпіонату.

Склад бригад, які приймають участь у нинішніх змаганнях – переважно фельдшерський (з 119 бригад, існуючих по Вінницькій області – 60% переважно фельдшерські).

– Незалежно від того, чи бригада є лікарською, чи фельдшерською, – зауважив Станіслав Скоробогач, – екстрену медичну допомогу потрібно надавати людині якісно і швидко, щоб пацієнт був доставлений до лікарні живим, де йому має бути надана екстрена медична допомога уже на госпітальному етапі. 

Якщо проаналізувати змагання, що були проведені починаючи з 2016 року, то  помітний відчутний прогрес.

По-перше розпочала роботу оперативна диспетчерська служба в області, куди звертаються пацієнти з будь-якої віддаленої місцевості області, телефонуючи «103», – наголосив Станіслав Скоробогач.

  У рамках чемпіонату віпрацьовувалися різні практичні ситуації: дорожньо-транспортні пригоди, пологи, гострий коронарний синдром, ситуація з масовими постраждалими – усе як у житті, кожного дня. 

«Суддями» змагань стали досвідчені інструктори, ситуації, що розігрувалися – максимально наближеними до реальних, усі дії медиків аналізувалися фахівцями, оцінювалися. На завтра оцінку поставить життя. Людське життя.