Важливо: повідомленнями обмінюються не пацієнт і лікар, а лікарі між собою. Так лікарі первинної ланки мають можливість швидко отримати фахову консультацію вузькопрофільних колег.
Головною метою використання телемедичних методів є забезпечення рівного доступу до медичних послуг належної якості. Наприклад, надання медичної допомоги пацієнту у випадках, коли відстань і час є критичними чинниками. Також застосування телемедицини забезпечить формування цілісності медичної інформації про стан здоров’я пацієнтів та сприяє створенню єдиного медичного простору в країні.
Фахівці експертної групи розробили Методичні рекомендації з діагностики та лікування деяких захворювань при наданні телемедичних послуг для лікарів загальної практики – сімейної медицини.
Посібник містить детальні інструкції із застосування методів телемедицини для діагностики і лікування за напрямами, найбільш затребуваними лікарями первинної ланки, визначених дослідженням:
  • Пульмонологія та алергологія (бронхіальна астма, обструктивне захворювання легень);
  • Дерматологія (доброякісні і злоякісні новоутворення шкіри);
  • Кардіологія (гострий коронарний синдром);
  • Ендокринологія (цукровий діабет).
Для наочності матеріали проілюстровані інфографіками, таблицями, фотографіями, прикладами показів діагностичних приладів.
Детальну інформацію щодо впровадження телемедичних послуг можна отримати на офіційному сайті МОЗ України: https://moz.gov.ua/
Посібник за посиланням: https://moz.gov.ua/uploads/2/14076-a5_2019_moz_shupik_forweb.pdf