Центр розвитку медсестринства МОЗ України цілеспрямовано займатиметься побудовою нової моделі медсестринства,опікуватиметься питаннями трансформації та розвитку даного напрямку.

Які зміни очікують на медсестер і медбратів:

  • Збільшення практичної підготовки на додипломному етапі освіти. Перший етап змін - значне збільшення обов’язкової практичної підготовки, щоби фахівці після навчання почувалися впевнено і могли виконувати необхідні функції. 
  • Вища освіта та наукові ступені за спеціальністю «Медсестринство».
  • Безперервний професійний розвиток, коли фахівці підвищують свою кваліфікацію не від атестації до атестації і часто лише формально, а навчаються постійно. Цьогоріч таку системувже ввели для лікарів.
  • Посилення ролі медичної сестри і медичного брата через розширення повноважень. У більшості країн світу до обов’язків медсестер і медбратів входить значний обсяг роботи, яку в медзакладахУкраїни виконують виключно лікарі. 
  • Професійний стандарт. Чіткі правила, за якими працюватимуть медсестри і медбрати, розроблятимуться спільно з Мінінстерством соціальної політики України.
  • Сертифікація. Медсестри і медбрати матимуть можливість отримати сертифікат, розширити свої повноваження і, відповідно, претендувати на підвищення зарплат.

Робота за цими напрямами лише розпочинається. Паралельно відбуваються консультації з регіонами. Налагоджена співпраця Центру з головними, старшими, сімейними медичними сестрами та братами, представниками обласних департаментів охорони здоров’я, коледжів, академій та інститутів, що ведуть підготовку за спеціальністю «Медсестринство», а також з усіма 25-ма регіональними професійними сестринськими асоціаціями, в тому числі і з Вінницькою Асоціацією медсестер « АМЕДС». 

У червні 2019 року відбувся всеукраїнський форум «Розвиток медсестринства в контексті змін системи охорони здоров’я» і конкурс проектів «Майбутнє медсестринства в Україні», в якому прийняли участь і представники медсестринства Вінницької області.

Державна установа «Центр розвитку медсестринства МОЗ України» спільно з іншими освітніми установами, громадськими організаціями, фондом «Відродження», ВООЗ та USAID плануєряд заходів: семінарів, тренінгів, форумів, конференцій, фахових конкурсів, що сприятиме розвитку медсестринства в країні.