За словами керівника від початку поточного року закладам охорони здоров’я І рівня Національна служба здоров’я України виплатила 717,5 млн грн., з яких 99,9% отримали КНП, приватні заклади отримали 473 тис грн. Крім того у 2019 р. заплановано відкриття 15 сільських сучасних амбулаторій з житлом для лікарів. Загальна сума їх будівництва становить 141,67 млн грн, 13,32 млн грн становить співфінансування з місцевих бюджетів. Зокрема на етапі відкриття знаходяться Студенянська АЗПСМ та Бабчинецька АЗПСМ. Так 17 липня відкрилася Жданівська АЗПСМ.

Важливою складовою впровадження медичної реформи в Україні є Урядова програма «Доступні ліки». Відповідно до загальнодержавного рейтингу Вінницька область посідає друге місце після Дніпропетровської за кількістю виписаних електронних рецептів, а саме 197 тис 956.

«Свого часу критики реформ в Україні намагались переконати, що ця програма не працюватиме. Але сьогодні ми маємо позитивний результат, система працює, пацієнти отримують необхідні ліки безкоштовно, або з частковою доплатою», - наголосив голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

Розповіла Людмила Грабович і про зміни, які заплановані в структурі потреб в медичній допомозі у 2020 році: «На сьогодні структура потреб в медичній допомозі виглядає наступним чином: 25% - первинна медична допомога, вторинний рівень займає 60%, третинний рівень – 12% і решта 3% це ті випадки, які відправляються у високоспеціалізовані заклади і науково-дослідні медичні інститути. В 2020 році ця структура має змінитись і первинна ланка має займати 75% по наданню медичної допомоги, це означає, що всі пацієнти мають звертатись в першу чергу у заклади первинної ланки. Безкоштовні послуги на вторинному рівні пацієнти отримуватимуть виключно по направленню. Відповідно заклади вторинного рівня братимуть на себе 15% медичної допомоги, що передбачає відповідне фінансування. 7% залишається на третинний рівень і 3% - всі ті випадки, які не лікуються у Вінницькій області».

Ще однією важливою складовою у реформуванні медичної галузі є створення державного підприємства «Медичні закупівлі України» - централізованої закупівельної організації, що спеціалізується на закупівлі лікарських засобів і медичних виробів.

Серед функцій ДП «Медичні закупівлі України» закупівля стратегічних програм (вакцини, ліки від інфекційних захворювань), закупівля патентованих дорого вартісних лікарських засобів та мед виробів, робота з ринком щодо зниження цін, включаючи реімбурсацію, рамкові закупівлі для всієї країни, формування та ведення електронних каталогів організацій, які реалізують медичні вироби та лікарські засоби.

Завдяки діяльності даної організації вартість закупівлі ліків для всієї України в 3-4 рази нижча від закупівель у попередні роки.

«Говорячи про медичну реформу ми говоримо про її законодавче закріплення. Крім того сьогодні ми бачимо суттєві позитивні зміни в медичній галузі. Це і ефективна програма реімбурсації, особливо що стосується інсулінів, це реальні зміни на первинці, запровадження електронних рецептів. Сьогодні сімейні лікарі, незалежно в місті чи селі, отримують достойну заробітну плату. Тому медична реформа має бути продовжена та систематично втілюватись в життя», - підкреслив Валерій Коровій.

Серед завдань, які постають перед Департаментом охорони здоров’я ОДА до кінця поточного року Людмила Грабович назвала забезпечення 100 % рівня комп'ютеризації закладів вторинного рівня, підключення їх до системи Е – HEALTH, подальше планування в місцевих бюджетах коштів на обслуговування МІС та закупівлю додаткових модулів для впровадження електронних інструментів (ведення електронної картки пацієнта, електронного направлення та ін.)

Крім того, планується приведення у відповідність до табелю оснащення забезпечення необхідним медичним обладнанням, як поліклініки так і стаціонари вторинного рівня.

Також, до початку 2020 року необхідно оптимізувати структуру закладів, зокрема утримання автопарків, харчоблоків, пралень та віддати максимум немедичних послуг для виконання зовнішнім підрядниками.