Гепатит – це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження.

Гепатит B і C – два основні типи з п’яти різних інфекцій гепатиту – є причиною 96% усіх випадків смерті від гепатитів. Близько 325 млн людей у ​​світі живуть із хронічною інфекцією, спричиненою вірусом гепатиту B або C.

За оцінкою експертів, вірусним гепатитом C в Україні інфіковано близько 5% населення, зокрема 3,6% мають хронічну форму. Це майже 1,5 млн людей. Водночас на обліку перебуває лише 82 000 пацієнтів, що мають хронічний гепатит С. А отже більшість не знає про свій статус.

Вірусні гепатити зазвичай не мають гострого перебігу і виражених симптомів. Більшість хворих дізнається про те, що інфіковані, коли хвороба вже значно вплинула на печінку.

Кому обов’язково слід протестуватися на гепатит С:

  • якщо ви робили пірсинг чи тату;
  • якщо робили татуаж, манікюр та педикюр у косметологічних салонах і не впевнені, що там достатньо стерилізують інструменти;
  • у разі порушення елементарних правил гігієни, коли разом із членами сім’ї користуються однією бритвою, манікюрними ножицями та іншими предметами, на яких може зберігатися кров;
  • після медичних процедур, якщо не було дотримано санітарних правил обробки інструментів, перевірки крові перед переливанням тощо;
  • якщо у вас була значна кількість статевих партнерів і ви практикували незахищений секс (хоча це й нетиповий шлях передавання гепатиту С).

Якщо ви запідозрили у себе гепатит або у вас був контакт із кров’ю чи іншими біологічними рідинами іншої людини, зверніться до сімейного лікаря за місцем проживання. Сімейний лікар призначить вам необхідні обстеження та, за потреби, спрямує до відповідного профільного спеціаліста (лікаря-інфекціоніста чи гастроентеролога).

Також ви можете самостійно придбати експрес-тест на гепатити в аптеці.

Якщо результати обстеження підтвердять наявність гепатиту С, не панікуйте. Нині існує ефективне лікування від гепатиту С і понад 90% пацієнтів одужують. Така терапія безпечна та легко переноситься. Для більшості хворих (без цирозу) лікування триває три місяці та полягає у прийомі однієї таблетки препарату на день.

Ще 3-4 роки тому лікування гепатиту С було набагато складнішим, тривало щонайменше рік і лише 50% пацієнтів одужувало. Завдяки переходу на нові міжнародні протоколи в Україні стали можливі інноваційне лікування гепатиту С та закупівля генеричних препаратів (аналогів).

Як отримати лікування державним коштом

Держава закуповує ефективні препарати для лікування гепатиту С, рекомендовані ВООЗ:

1) софосбувір/даклатасвір (схема є пангенотипною, а отже годиться для хворих з усіма генотипами вірусу, тобто немає потреби витрачати кошти на визначення генотипу);

2) софосбувір/ледіпасвір (для хворих з генотипами 1, 4, 5, 6);

3) софосбувір/велпатасвір (пангенотипна схема);

4) омбітасвір/парітапревір/ритонавір і дасабувір (схема призначена для пацієнтів з генотипами 1b та 4, які мають ниркову недостатність або неуспішний попередній досвід лікування препаратами прямої противірусної дії).

Щоб отримати лікування препаратами, закупленими державою, необхідно звернутися із заявою на ім’я керівника обласного департаменту охорони здоров’я чи головного лікаря відповідного медзакладу, де надають послуги з діагностики та лікування вірусного гепатиту, із проханням отримати безоплатне лікування.

Через те що кількість препаратів обмежена, інколи пацієнту необхідно стати в чергу для отримання безкоштовного лікування за рахунок держави. Таким лікуванням забезпечують насамперед хворих із серйозними ураженнями печінки та іншими захворюваннями, що впливають на швидше прогресування гепатиту С.

Попри небезпечність і підступність вірусу у більшості хворих ураження печінки розвивається досить повільно (інколи — через 20-30 років). Швидкість прогресування захворювання печінки залежить від багатьох факторів, як-от наявність інших супутніх недуг (наприклад ВІЛ чи вірусного гепатиту В), вживання алкоголю та інших токсичних для печінки речовин, індивідуальні особливості тощо.

Але навіть якщо вірус зараз не призводить до помітних уражень печінки, лікування показано абсолютно всім хворим, хоч і не є нагальним для тих, у кого відсутні такі ураження. Необхідність термінового лікування може визначити лікар після додаткових обстежень.

Як підтримати організм:

  • не вживайте алкоголь і наркотичні речовини, оскільки вони можуть призвести до ураження печінки, а їхнє поєднання робить цей процес набагато швидшим;
  • життєво важлива збалансована дієта — зменште споживання жирних та солодких продуктів;
  • підтримуйте масу тіла в нормі — зниження надмірної маси допоможе зменшити навантаження на печінку;
  • припиніть курити — відмова від куріння знижує ризик розвитку раку (можна звернутися на гарячу лінію 0 800 50 55 60 чи до сервісу з надання допомоги у припиненні куріння http://stopsmoking.org.ua);
  • поговоріть з вашим лікарем з приводу щеплень проти гепатиту A і B для попередження інфікування зазначеними вірусами, що створює додаткове навантаження на вашу печінку.