На цьому наголошували учасники першого у Вінниці «Ярмарку здоров’я», який організували у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №3.

-З метою запобігання неінфекційним хворобам (НІЗ), серед яких серцево-судинні, цукровий діабет, онкологічні патології, хронічне обструктивне захворювання легень – в області були запроваджені «Школи здоров’я», - розповідає заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи ЦПСМД№3 Марія Нікітіна, - Лікарі таких шкіл пройшли відповідні навчання і тепер займаються з пацієнтами, що входять до групи ризику щодо НІЗ.

«Ярмарок здоров’я» покликаний популяризувати та поширити знання наших відвідувачів у питаннях профілактики хвороб, збереженні власного здоров’я і життя, - додає лікар.

Протягом дня пізнавальний та корисний захід відвідали близько 300 вінничан. Усі вони мали змогу перевірити роботу серця, тобто зробити електрокардіограму, виміряти артеріальний тиск, рівень цукру в крові, холестерин.

-На «Ярмарок здоров’я» ми запросили тих пацієнтів, які входять до групи ризику. У когось діабет, у когось – просто підвищений «цукор» чи артеріальний стиск, хтось палить або має надмірну вагу. Очікуємо близько 300 відвідувачів. Після того, як пацієнт під час заходу отримає необхідні обстеження та результати – зможе проконсультуватися з лікарями. Ми у свою чергу надішлемо результати через електронну медичну систему сімейним лікарям, аби вони отримали інформацію про свого пацієнта та змогли діяти якнайшвидше, - коментує маршрут пацієнта Марія Нікітіна.

Загалом пацієнти відвідували три локації – це обстеження, профілактичні бесіди, лікувальна фізкультура для дітей. Ті, хто полюбляє корисні смаколики та цікавинки змогли скуштувати фіточаї та взяти участь в опитуванні щодо власного здоров’я.

-Усі напої мають свої спрямування. Один чай можна вживати при болю у горлі, для лікування застудних захворювань. Інший чай використовують для стимулювання роботи судин і серця. Ще ми пригощаємо чаєм для зниження рівня глюкози в крові, – розповідає старша медична сестра Наталія Таловеря.

Не секрет, що для підтримки здоров’я важливий рухливий спосіб життя. забезпечити такий режим допоможе хода, або ж фізичні навантаження. І починати краще усього з раннього віку.

Про це розповідали лікарі кабінету лікувальної фізкультури під час занять з маленькими відвідувачами.

Вичерпну інформацію стосовно власного здоров’я та профілактику хвороб гості свята отримали від лікарів ЦПСМД. Спікери розповідали слухачам про важливість правильного харчування при цукровому діабеті, хворобах серця.

Можна було почути поради як правильно загартовуватись та яких правил дотримуватись, аби залишатись здоровим якомога довше. Слухачі активно долучались до обговорення та ставили цікаві запитання.

-Науковці визначили, що справжній вік людини – це більш як 100 років. Але ми власними силами часто скорочуємо життя. Вчені говорять про те, що людина повинна йти з життя через «зношуваність» організму, а не через захворювання. Тому важливою є профілактика. Вважаю позитивним те, що лікарі первинної ланки відтепер працюють на випередження хвороб, а пацієнти цікавляться своїм способом життя і прагнуть змінити його на краще, – зауважила під час спілкування з відвідувачами «Ярмарку» заступник головного лікаря з громадського здоров’я чорнобильського диспансеру Тамара Васильчук.