Вітаючи поважних гостей, головний лікар центру Анатолій Пірникоза, зауважив, що Валерій Вікторович –  частий гість установи. А зміни, які відбуваються в системі екстреної медичної допомоги – усе це завдяки підтримці та увазі обласної державної адміністрації та  депутатського корпусу Вінницької обласної ради. І оголосив про приємну місію – вручення службі екстреної медичної допомоги області пульсоксиметра та двох дефібриляторів, які мають функції кардіоверсії, кардіостимуляції та дефібриляції.

Голова ОДА привітав медиків з професійним святом, та пригадуючи минулорічну зустріч у колективі, дискусії, які велися навколо надання та організації екстреної медичної допомоги, зауважив, що нині ця робота визнана однією з найкращих в Україні.На минулому тижні в області перебувала представник Світового банку, а мова нині йде про перебудову галузі, про докорінні зміни у її структурі, починаючи від первинної ланки, в тому числі й наданні екстреної медичної допомоги. І коли вона стала свідком, як оперативно та результативно діяли наші медики при наданні екстреної медичної допомоги людині з гострим інфарктом міокарда, по закінченні візиту вона поділилася своїми позитивними враженнями від роботи наших фахівців. І наголосила, що досі не бачила такої згуртованої та високопрофесійної роботи в жодній країні світу, де працює місія, як у нашому регіоні. Вона також повідомила, що незабаром в Україну має приїхати з офіційним візитом голова Світового банку, так що Вінниця в очікуванні високого гостя. 

-Практично 70% пацієнтів, які потрапляють в карети екстреної медичної допомоги, вкрай потребують  дефібриляторів, – наголосив Валерій Коровій, – обладнання, яке рятує людські життя, особливо у віддалених куточках регіону. Реформуючи систему охорони, крок за кроком, ми поступово змінюємо ситуацію на краще.

У перспективі – робота по завершенню  до вересня 2020 року будівництва та введення в експлуатацію одного з головних об’єктів, який реалізовується за підтримки Світового банку, обласної державної адміністрації, міської ради міста Вінниці – нового кардіологічного центру. Життєво необхідного для регіону об’єкта, який має об’єднати медичні служби області в єдиний потужний організм.

Вінниччина нині в пілотному проекті, в числі чотирьох областей, (виділено 202 млн. грн) на придбання машин екстреної медичної допомоги. В умовах сформованого бюджетного року існують певні труднощі, підкреслив губернатор, та органи влади докладають зусиль, щоб заплановане стало реальністю у найближчому майбутньому.

Розглядаючи відео-вікно, – табло, на якому можна було бачити роботу екстреної медичної служби на дану хвилину, голова ОДА попросив прокоментувати її.

Заступник головного лікаря з технічних питань установи Олег Сидоров, взявши пульт, розповів, що на дану хвилину по області працює 24 бригади екстреної медичної допомоги, і що у Томашпільському районі з діагнозом гострої коронарної недостатності пацієнт прямує з каретою невідкладної медичної допомоги до Вінницького кардіоцентру.

Директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович також привітала колег з професійним святом і подякувала за сумлінну роботу:

-Я вважаю, що від результативної роботи вашої служби, – сказала Людмила Олексіївна, –  залежить 50% життя наших пацієнтів.      Особливо в таких екстрених випадках, як інсульт, інфаркт, політравма, кровотеча. Я бачу, як ви реорганізуєтеся, як ви з розумінням ставитеся до виконання своїх робочих обов’язків, до нестачі кадрів. 

І пообіцяла підтримку з боку департаменту всім, чим це буде можливо.

-У 2009 році у місті Вінниці не було жодного дефібрилятора, – наголосив головний лікар закладу Анатолій Пірникоза, – який би мав функцію дефібриляції, кардіостимуляції  і налагоджування ритму серця. – Це саме ті функції, якими володіють дані апарати, що вручені сьогодні для роботи.