Монумент у 3 метри заввишки та понад 2 метри завширшки. Його виконано у формі хреста, в центрі якого – стилізований медичний символ «Змія та чаша». По сторонах від центру зображені сцени з життя медиків: рятування бійців на фронті, допомога пораненим на Майдані Незалежності в Києві.

– Майже чотири роки тривав процес встановлення цього пам'ятного знаку, - говорить голова постійної комісії обласної Ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту та зайнятості населення Ярослав Хребтій, – Було багато джерел фінансування. Долучилися як ініціатори створення, так і благодійні фонди, волонтерські організації, органи влади. До збору коштів була залучена громадськість, студенство.

Над створенням пам’ятника працювали скульптори Андрій та Роман Оврах. Конструкція виконана з бетону, а поруч із пам’ятником встановлена стела з монітором, де показується інформація про загиблих під час виконання обов’язків медиків, зокрема тих, які були випускниками медичного коледжу ім. Д.К. Заболотного та інших медичних коледжів нашої області.

-Наш медичний коледж за час своєї історії робив підготовку військових фельдшерів, яку з часом було тимчасово зупинено, але згодом відкрилося відділення помічників для військових лікарів Збройних Сил України. 

Проте маємо і втрати – троє наших випускників загинули під час надання допомоги безпосередньо у зоні бойових дій. Тому я думаю, що це дуже доречно встановити на території нашого коледжу такий пам’ятний знак, – каже директор коледжу, Іван Андрієвський.