Уже з першого дня відмови від цигарок ваш організм почне відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуватися. Існує безліч причин, чому варто кинути курити. Серед основних: жити довше; уникнути смертельно небезпечних хвороб; зберегти здоров’я своє та рідних; це можливість зберегти кошти, які можна направити на більш корисні та потрібні у житті речі; зрештою зберегти привабливим свій зовнішній вигляд та покращити якість прожитих років.

Втім акція, що була проведена у Вінниці на Європейській площі в рамках Всесвітнього дня без тютюну-2019, під гаслом «Тютюн і здоров’ְя легень», продемонструвала, що чисельність тих, хто бажає вести здоровий спосіб життя, без тютюну, без шкідливих звичок, цікавиться станом свого здоров’я невпинно зростає.

Кожен, хто завітав на площу, отримав нагоду дізнатися про згубні наслідки споживання тютюну та вдихання вторинного тютюнового диму.

Фахівці Центру здоров’я ВОСКДРЗН  ділилися рекомендаціями щодо здорового способу життя, небезпеки факторів ризику, кожен бажаючий зміг отримати необхідну та вичерпну інформацію щодо зміцнення власного здоров’я і здоров’я своїх дітей.

-Заходи, які сьогодні проводяться на площі Європейській – надважливі, – зазначила заступник головного  лікаря ВОСКДРЗН з громадського здоров’я Тамара Васильчук. – Куріння – це і шкідлива звичка, і фактор ризику, на якому базується цілий ряд неінфекційних хвороб (серцево-судинні, легеневі, ракові, ендокринологічні). Єдиною площадкою для формування цих хвороб є наш спосіб життя. Що включає і харчування, і  фізичну активність, і шкідливі звички, в тому числі і куріння. Саме паління тютюновими виробами у 97 % випадків призводить до раку легень, раку органів ротової порожнини, стравоходу, підшлункової залози. Людина, яка курить, в результаті однозначно може захворіти якщо не на рак, на серцево-судинні хвороби, і куріння при цьому  є вагомим фактором впливу на ці небезпечні недуги.

-У нашій державі прийнятий закон, що забороняє куріння у громадських місцях, активісти, які пропагують здоровий спосіб життя, піднімають питання про підняття акцизів на тютюнових вироби, ВООЗ провела глобальне опитування в Україні, і в тому числі й у нашому місті. Яке продемонструвало, що в п’ятихвилинній доступності від шкіл у торгових точках   у 100 % випадках дітям-школярам продають тютюнові вироби.  Викладка цигарок, які здебільшого розташовуються поруч із солодощами та іграшками, здійснюється в полі зору такого покупця.

-Дуже прикро, що ті заходи, які проводяться у нашому регіоні, достукуються до невеликої кількості громадян. І саме за допомогою ЗМІ, намагаємося переконати якомога більшу кількість людей, які палять, не псувати власне здоров’я та здоров’ְя  оточуючих.

Медичні працівники ПМСД №1 вимірювали тиск та цукор крові, надавали поради зі здорового харчування. Так за час проведення акції зі 101 людей, які побажали виміряти артеріальний тиск, у 26 осіб показники були зависокими.

З 94 вінничан, що перевіряли цукор крові, у 8 випадках показник був вищим від норми.

 

– Нині сімейна медицина підійшла до формату профілактики, – коментує начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради  Наталя Авраменко. – Зокрема це стосується запобіганню неінфекційним хворобам.

В області та місті створені «школи здоров’я», де сімейні лікарі навчають пацієнтів, що знаходяться в групах ризику, вести здоровий спосіб життя, допомагають нормалізувати тиск, рівень цукру в крові. Також на прийомі вимірюється об’єм талії, аналізується вага, проводиться опитування щодо шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю тощо). Втішним є те, що до сімейних лікарів за консультаціями звертаються не лише люди похилого віку, але й молодь, адже їм цікаво, як корисно харчуватися, скільки рухатися, як викорінити шкідливі звички.

 

Особливу зацікавленість у перехожих викликала експозиція медичного музею під відкритим небом із препаратами легень та інших органів, уражених раком,  від Вінницького медичного університету ім. М. Пирогова. Безпосередньо на численні запитання можна було отримати відповідь чи пораду у доцента кафедри онкології, торакального хірурга Подільського регіонального центру онкології Андрія Ткача:

 -Найбільший відсоток серед пацієнтів з раком легень та дихальних шляхів потрапляють до онкоцентру через вживання цигарок протягом багатьох років. Небезпека в тому, що рак легень проходить майже безсимптомно. Тому коли пацієнти звертаються до нас, буває запізно. На жаль, відсоток «запущених» онкологічних патологій легень в Україні та області досить високий. Можна врятувати життя хворого, якщо рак виявлений на першій стадії. Як бачимо – куріння «вбиває» не лише легені, а й інші органи – травну, ендокринну систему, гортань, стравохід. Рекомендую людям, які постійно палять, проходити профілактичні огляди, адже успіх лікування залежить від раннього виявлення. Звичайної флюорографії недостатньо, варто робити рентген легень. Сьогодні технології дозволяють здійснювати такі дослідження.

До акції долучилися фахівці обласного тубдиспансеру «Фтизіатрія». Бажаючі мали змогу пройти безкоштовне обстеження цифровим флюрографом( 24 особи).

 

 Лікар – рентгенолог ВОСТМО «Фтизіатрія» Наталя Смолій:

-Люди, що палять – у зоні ризику, тобто вони мають усі шанси захворіти на туберкульоз. Захисний шар слизових оболонок та імунітет таких пацієнтів зруйнований. Отож, усі віруси, бактерії можуть безперешкодно потрапляти в організм, в тому числі бактерія туберкульозу. Майже 90 % хворих, що перебувають на лікуванні у диспансері, вживають цигарки. Окрім органів дихання, тютюновий дим робить «жертвами» згубного свого впливу серце, печінку, нирки, навіть вражає клітини мозку. Тому 31 травня — це привід для кожного курця хоча б на один день відмовитися від сигарет.

Консультації з питань відмови від паління від фахівців Вінницького обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія», групові бесіди та індивідуальні консультації на тему профілактики шкідливих звичок продемонстрували особисту зацікавленість громадян, та високу масовість:

 

– Проблема в тому, що цигарки у нашій державі можна придбати як звичайні продукти, а тютюн, як ми знаємо – наркотична речовина, – говорить головний лікар обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія» Павло Слободянюк. – Тютюн підступний тим, що повільно вбиває людину протягом багатьох років. Зауважу, що від впливу тютюну страждають не лише внутрішні органи, руйнується нервова система. Ми знаємо, що у разі відсутності цигарки у людини, що палить, виникає «ломка». Шкідливі не тільки звичайні цигарки. Чимало людей вважає, що електронні сигарети цілком безпечні, але це велика помилка. «Вейп» – усього лише маркетинговий хід від виробників цигарок.
Ми працюємо з людьми, які хочуть кинути палити. Вони проходять медикаментозне лікування, а також спілкуються з соціальними психологами Центру. Наше завдання – довести дітям, молоді та людям старшого віку, що модно і корисно займатися спортом, вдихати аромати квітів, а не отруювати себе димом від сигарет.

 

Вінничани взяли участь у 30-хвилинному майстер-класі від ГО «Життя» «Йога: дихай вільно у світі без тютюну».

 

Майстер-клас спортивного клубу «Максимус» педагогічного університету на чолі з Марією Цьолух  зі спортивною розминкою, розігрування абонементів серед активної молоді, виступи дитячого танцювального колективу «Лабіринт» (тренер Олександра Шатківська) додали акції тільки динамічності.

Не залишили байдужими містян і розігрування абонементів спортивним клубом FitCurves.

А в цей час у міському парку культури та відпочинку ім. Горького, на стадіоні, проходило урочисте підведення підсумків 14 Спартакіади, де активні молоді люди, студенти вишів та коледжів, отримували з рук своїх наставників та спортивних тренерів подяки за перемогу у спортивних змаганнях.

За перемогу над шкідливими звичками, за здорове майбутнє, за здорове та повноцінне життя. Без тютюну.