Центр виконав усі умови, аби підписати договір із Національною службою здоров’я. Завдяки співпраці з місцевою владою установа у 2018 році перетворилась у комунальне некомерційне підприємство та отримала належне фінансування.

Головний лікар районного ЦПСМД Іван Пікула розповідає, що у Центрі надають допомогу 25 лікарів, з яких – один педіатр і терапевт.  

– В районі проживає понад 53 тисячі жителів і підписано понад 46 тисяч декларацій, а це складає 76%.  Маю сказати, що район досить великий і деякі села віддалені від центру. Тому місцеві органи влади вирішили, що не закриватимуть ФАПи, аби наблизити «первинку» до мешканців віддалених сіл. Зараз наші пункти медичної допомоги фінансуються коштом районної адміністрації, – говорить Іван Пікула.

РЦПСМД та амбулаторії укомплектовані  кардіографами, пульсоксиметрами, глюкометрами. Тут надається увесь безкоштовний перелік послуг на «первинці», згідно з вимогами НСЗУ.

Пацієнти мають змогу звертатися до кабінету щеплень для дітей і дорослих, денного стаціонару, оглядових кабінетів. На базі Центру діє кабінет невідкладної допомоги, який співпрацює з «екстренкою».

Як пояснює заступник головного лікаря з медичного обслуговування населенняАлла Зоріна, найбільш поширені виклики це – загострення серцево-судинних хвороб, зокрема ішемічні стани, гіпертонічні кризи.

Для надання  невідкладної медичної допомоги населенню є необхідне діагностичне обладнання. Усі кардіограми, які мають ознаки інфаркту чи інсульту, ми надсилаємо до Вінницького кардіоцентру. За лічені хвилини маємо змогу отримати результат і діяти, – додає медична сестра  Тетяна Росолик.

Як говорить очільник районного Центру, кожна амбулаторія забезпечена автотранспортом, лікарі мають власні комп’ютери і пройшли курс підготовки звпровадження електронного документообігу. Наразі у закладі уже працюєелектронна картка та направлення до вузького фахівця на вторинний рівень.

Далі у планах Центру «первинки» – дооснастити заклад потужнішим інтернет-зв'язком, зевершити будіництво амбулаторії у селі Краснопілка, придбати автомобіль для лікаря.