Як повідомив голова ВОО ТЧХ Сергій Глухенький, захід проводиться в рамках проекту, який працює з 20 березня по 4 липня. 

- В принципі він короткостроковий, але, за необхідності, часові рамки його проведення можуть подовжуватися, – уточнив Сергій Глухенький. – Даний семінар проводиться з волонтерами, які будуть брати безпосередню участь у проекті.

До роботи  семінару також були залучені тренери-волонтери Національного комітету Товариства Червоного Хреста  Тетяна  Кириленко з Мелітополя та Інна  Тихомірова  з Бердянська, які мають досвід роботи з проведення аналогічних тренінгів у різних регіонах України.

 

Про епідситуацію з кору присутніх докладно ознайомила лікар Центру здоров’я України Таміла Совик і звернула особливу увагу на основні завдання, які стоять перед охороною здоров’я області, Центром здоров’я та у рамках даного проекту:

  • З початку поточного року в нашій області зареєстровано 3241 випадок захворювання на кір, що складає 6,6 % випадків на 100 тисяч населення (в Україні для порівняння ця цифра складає 94,2 %).   Серед захворілих 1810 дітей, що становить 73% на 100 тисяч людей.  З них нещепленими були 54 %.

Далі Таміла Володимирівна розповіла, що таке кір, які у нього характерні симптоми, висипання, на що конкретно потрібно звернути увагу якщо поруч з вами хворий на кір, про потенційну небезпеку зараження та перші необхідні кроки, які має прийняти кожний, хто був у контакті з хворим. І підкреслила: що якщо ви дізналися, що були у контакті з хворим на кір,  протягом перших 72 годин кожний має пройти ревакцинацію (екстрену профілактику), щоб убезпечити себе та близьких від захворювання.

Розповідаючи про особливості цього захворювання, лікар підкреслила, що головним  видом профілактики кору є саме вакцинація. І головною проблемою в сфері профілкики є те, що в Україні останніми роками велася дуже агресивна антивакцинальна пропаганда, і тому вакцинація нині на катастрофічно низькому рівні. Тому Центр здоров’я, ведучи профілактичну роботу як з інфекційними захворюваннями, і з неінфекційними захворюваннями, різними методами  пояснює населенню про необхідність та важливість вакцинації як єдино правильного шляху  збереження здоров’я громадян.  До речі, безпечного виду профілактики.

Знайомлячи волонтерів з особливостями вакцин, які застосовують для вакцинації, лікар докладно зупинилася на графіку вакцинації, типах вакцин, які використовуються при цьому, відслідковуючи різні варіанти її проведення, чи то у плановому порядку, чи то у приватному. Зупинилася також на тому, що Вінницька область на сьогоднішній день повністю забезпечена необхідною кількістю вакцин. І кожен бажаючий має можливість поцікавитися цим на сайті МОЗу.

 

 Представники Національного комітету Товариства Червоного Хреста, коментуючи розповідь лікаря Центру здоров’я, щиро подякували про доступність та зрозумілість, якою Таміла Володимирівна розповіла про захворювання та необхідність профілактики зрозумілою мовою, без зайвих медичних та наукових термінів.

  • Це справді проблема у волонтерській роботі, – наголосила Тетяна  Кириленко, волонтер  Мелітопольської міської організації ТЧХ, – дуже важливо переконати у необхідносі вакцинації людину, яка не має медичної освіти і не володіє відповідними знаннями,  зрозумілою мовою, простими словами.
  • У зв’язку з цим вона звернула увагу присутніх волонтерів на правильності подачі інформації як основи їхньої успішної профілактичної роботи. Щоб достукатися до свідомості кожного в різних куточках країни: і до молодої мами у Одесі, і до селянки з гірського Закарпаття, і цим самим зберегти їхнє здоров’я.

Голова Бердянської міської організації ТЧХ Інна  Тихомірова, яка проводила тренінги, розповіла про те, як сама, не дивлячись на те, що була вакцинована, перехворіла на кір уже у дорослому віці. І звернула увагу на те, що чим старша людина, тим важчим є перебіг хвороби.

 

Волонтер, який несе певні знання в маси – підкреслила у своєму виступі Тетяна Кириленко, – має знати про те, що у кожному регіоні є свої особливості – національні, релігійні. Скажімо, у Тернопільській області робота ведеться з лідерами релігійних громад.

 

У кожній області буде свій шлях проходження цього проекту. Тому особливості, які обов’язково волонтери мають враховувати, і стали предметом подальшої роботи тренінгу. З досвіду попередньої роботи тренерів були створені три основні групи, які продовжили конкретну ситуаційну роботу з питань вакцинації: діти дошкільного та шкільного віку; студенти, люди, що мешкають у віддалених від центру місцевостях, робота з лідерами громад та інші методи. З урахуванням зручних та незручних запитань, до яких волонтери мають бути підготовленими.

 

Завдання волонтерів ТЧХ України, які беруть участь у проекті, – підсумувала роботу семінару Інна Тихомірова, – розповісти про вакцинацію населенню України усіма доступними засобами і провести роз’яснювальну роботу  про важливість цього виду профілактики, з тим, щоб докорінно змінити ситуацію, з тим, щоб зберегти здоров’я, убезпечити від важкого захворювання. І саме як подати необхідно всю необхідну інформацію, як її донести до кожного українця.

Волонтери мають бути готовими до незручних запитань, до того, що слухачами є різні люди, з різним рівнем культури, бувають конфліктні ситуації, як з них виходити тощо. Розробка плану, стратегії у різних ситуаціях – це основна мета семінару-тренінгу.