В ній взяли участь медичні заклади, волонтерські організації, студентські осередки, освітяни, правоохоронні органи.

Мета заходу – привернути увагу громадськості області та міста до проблем зміцнення та збереження здоров’я.

Просто неба перехожі отримали змогу виміряти тиск, цукор крові, зробити аналіз на ВІЛ та гепатити. Важливою для батьків була інформація про щеплення, здорове харчування. На окремій локації можна було навчитись надавати першу медичну допомогу.

Волонтери Червоного хреста, якими стали студенти медичного коледжу, роздавали перехожим інформаційні буклети про здоровий спосіб життя та необхідність вакцинації. Поряд представники мережі «Люди, які живуть з ВІЛ» ділилися з вінничанами брошурами про гепатити В та С, ВІЛ, а також роздавали презервативи, які жартома називали «повітряними кульками». Серед охочих здати кров були і молоді студенти, і навіть бабуся доволі поважного віку.

– Ключова ідея цієї мобільної амбулаторії – максимальний доступ для людей для обстежень, які на сьогодні є важливими, а саме – вірусні гепатити С, В, ВІЛ-інфекція, СНІД. Це перший виїзд мобільної амбулаторії, а її локації плануємо зробити біля навчальних закладів, промислових підприємств, робити акції, як сьогодні. Таким чином будемо контролювати розповсюдженість цих інфекцій і якщо будемо виявляти одразу на місці, -розповів головний лікар обласного клінічного центру профілактики та боротьби зі СНІДом лікар Ігор Матковський.


Медики ендокринологічного Центру також брали кров аби перевірити рівень цукру у крові і чи немає у людини діабету. Цю роботу довірили студентам медичного університету. Протягом дня виявили бажання перевіритися понад 200 охочих. Як повідомляє головний лікар Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного Центру Пилип Прудиус, у 45 громадян виявили підвищений рівень цукру.

– В світі ми маємо епідемію цукрового діабету. Ми проаналізували, наприклад, стан у Вінниці та області, то від початку захворювання до звернення пацієнта до лікаря проходить 5-10 років. Чим раніше виявляється цукровий діабет, тим раніше ми запобігаємо ускладненням, – розповів головний лікар Прудиус.

Про важливість вакцинації для дорослих і, особливо, для дітей, говорила начальник управління лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного ДОЗ Тетяна Бондаренко. Вона зауважила, що щеплення може захистити від багатьох небезпечних інфекційних хвороб.
-Тішить те, що нині поменшало відмов від вакцинації. Це говорить про те. що батьки відповідально ставляться до здоров’я своїх дітей, - додає Тетяна Бондаренко.

Як пояснила заступник головного лікаря з громадського здоров’я Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення Тамара Васильчук,Всеукраїнський тиждень громадського здоров’я покликаний презентувати можливості закладів охорони здоров’я, показати, доступність медичної допомоги для кожного громадянина.


-Наше здоров’я залежить від багатьох факторів – медичного забезпечення, здорового довкілля, раціонального харчування і санітарної грамотності. Тому задля ефективності роботи у сфері громадського здоров’я важлива взаємодія усіх структур – лікувальних, освітніх, правоохоронних та інших.