Щороку в Україні від цієї хвороби гине понад три тисячі хворих. Як стверджують у ВООЗ, 23% випадків захворювання не виявляють, а основною проблемою залишається мультирезистентність (стійкість до антибіотиків). Про це розповіла під час прес-конференції начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного департаменту охорони здоров’я Тетяна Бондаренко.

-За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. Щодня від туберкульозу по всій планеті помирає понад чотири тисячі хворих. В Україні знижуються показники захворюваності на туберкульоз, але у Вінницькій області кількість випадків зросла майже на 5%, – говорить Тетяна Бондаренко.

У свою чергу, заступник головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія» - керівник регіонального центру МіО Ніна Гончар розповіла про поточну ситуацію щодо рівня захворюваності на туберкульоз в області та в Україні загалом. За її словами, на сьогодні постає проблема поширення стійких форм туберкульозу:

-У 2018 році у Вінницькій області зареєстровано 826 нових випадків захворюваності на туберкульоз і область знаходиться серед п’яти регіонів України, в яких цей показник має тенденцію до зростання. Позитивним є те, що 80% пацієнтів з чутливим до антибіотиків туберкульозом -  виліковується. Дещо інша ситуація з мультирезистентним туберкульозом, який вилікувати значно важче.


Про хіміорезистентні форми туберкульозу та способи його подолання говорив асистент кафедри туберкульозу з курсом імунології ВНМУ ім. Пирогова, кандидат медичних наук Михайло Тхоровський. Він зауважив, що Україна посідає 9 місце серед країн з найвищим показником мультирезистентного туберкульозу.

-На Вінниччині працює молекулярно-генетичний метод діагностики туберкульозу, який дозволяє виявити мультирезистентність до препаратів ще у молекулах ДНК. Така технологія є у вінницьких центрах первинної допомоги і в чотирьох районах – Вінницькому, Могилів-Подільському. Гайсинському і Тульчинському, - повідомив Михайло Тхоровський.


Показником нестабільної ситуації стосовно туберкульозу є захворюваність серед дітей та підлітків. Про це розповіла – завідувач дитячим відділенням ВОСТМО «Фтизіатрія» Тетяна Гандзейчук. Вона додала, що в області протягом минулого року хворобу виявили у 21 дитини та 6 підлітків. Більшість випадків діагностували під час огляду сімейними лікарями. Найкращий захист для дитини – вакцинація і наразі Вінниччина повністю забезпечена вакцинами БЦЖ.

-Щороку фахівці намагаються обстежити дітей, які входять до групи ризику. А це діти віком до 5 років, ті, хто часто хворіє або має певні захворювання (астма, цукровий діабет). Позитивним моментом є те, що батьки, розуміючи важливість цієї хвороби, погоджуються на манту, -додає Тетяна Гандзейчук.

Ще одним важливим аспектом профілактики туберкульозу є дотримання засад здорового способу життя, а також широке розповсюдження знань про захворювання та шляхи його подолання. Про це розповіла заступник головного лікаря з громадського здоров’я ВОСКДРЗН Тамара Васильчук.
-Суспільству важливо знати про те, як не захворіти на туберкульоз та інші небезпечні інфекційні та неінфекційні хвороби. Тому необхідна не лише робота медиків, а  й співпраця з освітянами, працівниками соціальних служб, -додла Тамара Васильчук.

На шляху подолання туберкульозу важлива також співпраця громадських організацій. Пацієнтам допомагає обласна організація ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД». Учасники організацій підтримують хворих та мотивують на швидке одужання.

Підбиваючи підсумки виступів та активного обговорення, Тетяна Бондаренко наголосила, що не все залежить від лікаря, дороговартісних обстежень та ліків, велику відповідальність несе сам хворий. Саме його бажання бути здоровим має вирішальне значення.