Представники мас-медіа, громадськості, медицини міста  та області мали змогу бути присутніми на презентації роботи приладу.

Ознайомився з роботою новітнього обладнання  і голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

Робот-хірург daVinci – це перший в Україні приклад роботизованої хірургії,  унікальна розробка спеціалістів американського космічного NASA для надання невідкладної хірургічної допомоги астронавтам на орбіті за допомогою лікарів безпосередньо з Землі. Використовується в усьому світі вже понад десять років. Технологія переводить рухи рук хірурга в більш дрібні, точкові рухи крихітних інструментів всередині тіла пацієнта. Цей апарат є «золотим стандартом» у проведенні операцій.

Серед переваг приладу – менша кількість ускладнень, менш виражений больовий синдром після операції, менша втрата крові, швидше відновлення після операції, менш помітні післяопераційні рубці. Переваги таких операцій для хірурга – велика хірургічна точність, збільшений діапазон руху, краща візуалізація, включаючи області, важкі для огляду неозброєним оком, кращий доступ до важкодоступних областей, контроль втоми та тремору рук.

Як зазначив ректор Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова Василь Мороз, робот-хірург – це важливий крок у розвитку медицини нашої області і міста, адже це перший такий апарат. Це «золотий стандарт» в усьому світі операцій в багатьох областях медицини: онкологія, гінекологія, колопроктологія, урологія, отоларингологія, кардіо-торакальна хірургія та інші напрямки.