А також обговорили подальші кроки цього напрямку роботи. До участі в обговоренні долучилися представники влади, освіти, й медицини. 

- У Вінниці було перевірено 48 точок продажу у 5-хвилинній доступності навколо 20 шкіл. У 100% відвіданих магазинах продавалися сигарети. Моніторинг засвідчив, що 96% досліджених точок продажу використовують рекламну викладку сигарет з підсвідкою, 79% продають тютюн зі смаковими та ароматизованими добавками, у 79% місць продажу розміщують тютюнові вироби на рівні очей дитини (1 метр або нижче), у 38% - поряд із сигаретами викладають солодощі та іграшки. Ці технології є найпоширенішими інструментами тютюнових корпорацій для стимулювання продажу своєї продукції та залучення нових курців серед дітей, - розповідає представник Центру громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира.

Враженнями щодо моніторингу поділилася лікар-методист Центру здоров'я ВОСКДРЗН Таміла Совик.

- Залежність від тютюну впливає на виникнення серцево-судинних захворювань. Якщо людина у віці до 40 років починає курити, то ризик захворювання досить високий - у жінок у 7 разів, у чоловіків у 4 рази, порівняно зі старшими, які теж матимуть наслідки від цієї шкідливої звички. Те, що реклами тютюнових виробів багато - мало кого дивує. Однак вивчаючи це питання, мене вразив магазин, який знаходиться поблизу школи, де я одразу натрапили на розкладку сигарет, яка була доступна на рівні зору дитини. Ситуація трохи краща у супермаркетах, оскільки там сигарети розміщують вище. Також проводячи дослідження дізналася, що у магазинах продаж сигарет поштучно - недоступний.

Варто зауважити, що з півмільйона щорічних смертей від серцево-судинних захворювань, 12% (понад 50 тисяч) – є прямим наслідком вживання тютюну.

Дані раніше проведених досліджень свідчать про те, що діти в 11-13 років найбільш схильні до куріння. Це є найбільш ризиковий період. Для них куріння - це форма самовизначення і самоствердження (претензія на дорослість). Тому у віці 15-17 років куріння виступає як вже сформована звичка. Переважна кількість школярів, які мають звичку курити курять перед початком навчальних занять, під час перерв.

Аби захистити молодь, школярів та дітей від впливу маркетингових технологій тютюнової індустрії необхідно прийняти антитютюнові законопроекти №4030а та №2820. Норми законопроекти №4030а передбачають заборону рекламної викладки сигарет у вітринах магазинів, а також розширюють перелік вільних від тютюнового диму місць. Прийняття законопроекту №2820 звільнить Україну від сигарет з ароматизаторами, пачки сигарет будуть мати великі фото хвороб, електронні сигарети заборонять продавати дітям, індустрію зобов’яжуть звітувати про вміст тютюнових виробів, рекламу тютюну в Інтернеті заборонять.