Впроваджувалися реформи на первинній ланці, продовжувались заходи  профілактики та стимулювання здорового способу життя, реалізовувались як державні, так і обласні програми в сфері охорони здоров`я. Зараз тривають зміни у закладах вторинного та третинного рівнів.

Про досягнення області у системі охорони здоров’я говорив під час засідання очільник ОДА Валерій Коровій. Він зазначив, що минулий рік був важким, але продуктивним. Завдяки спільним зусиллям керівництва області Департаменту охорони здоров’я  та медичної спільноти вдалося забезпечити медичні установи необхідним обладнанням, ліками, впровадити новітні технології у лікуванні хвороб.

-Завершити I чергу  будівництва хірургічного корпусу лікарні ім. Пирогова було не простим процесом. Тепер ми маємо сучасний операційний блок, який оснащений  високоякісною технікою. Наша мета сьогодні обладнати інсультне та нейрохірургічне відділення. 

Керівник області додав, що оснастити вдалося Подільський регіональний центр онкології, дитячу обласну лікарні, де завершується будівництво відділення екстреної допомоги,  обласне об’єднання «Фтизіатрія», яке визнали одним із кращих у державі.

-Наразі – у реформу вступають заклади вторинного рівня надання медичної допомоги. Нам важлива професійна солідарність усіх медичних працівників та співпраця між ланками, - наголосив очільник ОДА.

Запрошений на Колегію голова обласної Ради Анатолій Олійник,  зазначив, що медицина завжди була і залишається пріоритетною галуззю для регіону.

-Реформи уже розпочалися, адже відбувається поступове оновлення медичних закладів. Численна кількість лікарень  перетворилась на будівельні майданчики, де постійно відбуваються ремонти, реконструкції для покращення умов перебування як пацієнтів, так і медичного персоналу, - наголосив Анатолій Олійник.

Він додав, що важливим аспектом роботи будь-якого мед закладу є його лікарі, тобто кадрове забезпечення.

Про результати роботи та зімни які відбуваються в галузі охорони здоров’я розповіла директор ДОЗ Людмила Грабович. Вона зазначила, що  в області з’явилися нові амбулаторії, ФАПи, завершилися ремонти в районних лікарнях та обласних закладах, а майже 77% населення визначилися із медичним супроводом.

-У Вінницькій області заплановано побудувати 14 амбулаторій. На будівництво передбачено майже 91 млн. грн. Сьогодні  розпочато будівництво 11 амбулаторій. Протягом року розпочато ремонти та реконструкції в 13 лікарнях вторинного рівня. Тут  планується завершити ремонтні роботи та придбати високоякісне обладнання, відповідно до планів розвитку госпітальних округів, - додала очільниця Департаменту.

Як зауважила заступник директора ДОЗ Надія Марусяк, третинний рівень також готується до змін в межах нинішніх реформ. Всі заклади третинного рівня перетворились в комунальні некомерційні підприємства.

-Завершено ремонтні роботи  в  обласній лікарні ім. М. Пирогова, обласній  дитячій  лікарні, подільському регіональному Центрі, ендокринологічному Центрі. Також завершується реконструкція приміщень у госпіталі ветеранів війни. Ремонтні роботи виконувались в дитячих санаторіях, та будинках дитини, - додала Надія Марусяк.

Начальник управління фінансово-економічного забезпечення та організаційно кадрової роботи з персоналом Олена Житанська додала, що  придбано обладнання  для 13 операційних,  для відділення анестезіології та реанімації, придбана пересувна рентгенівська діагностична система, апарат штучного кровообігу. Обласною дитяча  лікарня придбала  два 2ультразвукових портативних  сканера, рентгенапарат.

Про роботу екстреної медичної допомоги розповідала начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Ольга Задорожна. Вона зазначила, що у 2018 році екстрена медична допомога населенню області надавалась станціями ЕМД в склад яких ввійшли 30 відділень екстреної медичної допомоги, 29 пунктів базування бригад, з яких 18 постійного та 11 тимчасового базування.

Про умови підписання угод з Національною службою здоров’я говорив керівник обласного інформаційно-аналітиночго центру медичної статистики Василь Железняк. У медичних закладах триває  організація  роботи в єдиній електронній системі. Впроваджуватиметься електронна медична картка, електронний рецепт, лікарняний лист та електронне направлення на консультацію.

В області успішно діє Урядова програма «Доступні ліки». До роботи в програмі залучено 297аптечних закладів. Протягом минулого року виписано  понад один мільйон  рецептів на відшкодування вартості лікарських засобів.

Як узагальнила Людмила Грабович, першочерговими напрямками діяльності Департаменту охорони здоров’я  на 2019 рік є: підвищення якості та ефективності високоспеціалізованої та високотехнологічної  медичної допомоги (ІІІ рівень), продовження реалізації субпроекту Світового банку «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, яка направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією», вдосконалення роботи екстреної та невідкладної медичної допомоги, створення системи радіозв’язку оперативно-диспетчерської служби.  А впровадження інноваційних технологій у лікувальний процес дозволить закладам «вторинки» та «третинки» зберігати конкурентну спроможність.