Нині тут відбулося відкриття відділення легеневого туберкульозу для дорослих № 2.

За словами голови облдержадміністрації Валерія Коровія, реконструкція відділення коштувала близько 14 млн. гривень фінансування відбувалося коштом Фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

-Тішить те, що ця робота продовжується. І ми маємо спільне розуміння того, що якісні зміни на третинному рівні необхідні. Потрібно наздоганяти сучасний темп розвитку та вживати для цього всіх заходів, - додав керівник ОДА.

У відкритті також взяли участь голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович, провідний фахівець з питань лікування та профілактики туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Яна Терлєєва.

Анатолій Олійник додав, що ВОСТМО  «Фтизіатрія» поступово перетворюється на медичний заклад європейського рівня з інноваційними підходами до діагностики та лікування пацієнтів.

Головний лікар закладу Олександр Служивий розповів, що відділення розраховане на 70 ліжок. Після здійснення ремонтних робіт в палатах зменшилася кількість пацієнтів в одній палаті.  Тут встановлено бактерицидні лампи закритого і відкритого типу, облаштовано ізольований пост для медичного персоналу. Окрім цього відділення забезпечено сучасною локальною вентиляцією, яка допомагає очищувати повітря.


- Харчування хворих буде здійснюватися в палатах, таке рішення прийнято з метою розділення потоків хворих, У нас є сучасна бактеріальна лабораторія, яка дає можливість поставити діагноз вже протягом доби. Раніше на це витрачалося до 30-40 днів. У фтизіатричному відділені є все необхідне для лікування хворих на туберкульоз, потрібне лише їх бажання лікуватися, - зауважив Олександр Служивий.

Людмила Грабович зазначила, що відтепер медики працюватимуть, а пацієнти з туберкульозом - лікуватимуться в комфортних та безпечних умовах.

Провідний фахівець з питань лікування та профілактики туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ України Яна Терлєєва назвала заклад одним з найкращих в Україні.

- Туберкульоз в Україні, як і в багатьох країнах світу, є однією з найбільш поширених інфекційних хвороб. Мультирезистентний туберкульоз – це найбільш небезпечна форма, при якій мікобактерії туберкульозу стають стійкими до найбільш важливих протитуберкульозних препаратів. Те, що на Вінниччині успішно лікують ці форми туберкульозу дозволить іншим фахівціям-фтизіатрам переймати ваш досвід, - додала Яна Терлєєва.

Нині у закладі продовжується реконструкція відділення легеневого туберкульозу для дітей, завершується ремонт у диспансерному відділенні.