Наступного року розпочинаються зміни на вторинному рівні, тому закладам області потрібно вчасно завершити укладення договорів з НСЗУ, щоб мати змогу отримувати фінансування та оплату послуг.

Як зауважила Людмила Грабович, третя хвиля укладення договорів з НСЗУ на «первинці» завершується. Зміни у системі первинної допомоги триватимуть. Трансформація очікує і на вторинний рівень.
Зокрема очільниця Департаменту зазначила, що з 2019 року запроваджується електронний документообіг.

-У закладах первинного рівня виписуватиметься електронний рецепт, електронне направлення, лікарняні та вестимуться електронні медичні картки. Вторинній ланці необхідно бути повністю забезпеченою відповідною комп’ютерною технікою, інтернет-зв'язком та МІС, адже пацієнти звертатимуться до вузьких фахівців уже з електронними направленнями, говорить директор ДОЗ.

З липня наступного року планується запровадити систему безкоштовних послуг на «вторинці».

Передбачається, що з липня 2019 року Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

 

-Пацієнт може безоплатно пройти обстеження на хвороби внутрішніх органів, серця, легенів. Для пацієнтів це означає, що не потрібно буде приносити шприци, рукавички, вату та плівку для рентгена - НСЗУ покриє вартість послуг у програмі, - розповідає начальник управління фінансово-економічного забезпечення ДОЗ Олена Житанська.

Фахівець Депатраменту зауважила, що «Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я.