Ці та інші питання реформування медичної розглядали під час круглого столу «Підсумки реформи первинної медицини в умовах децентралізації: успішні практики та подальші кроки», організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

В ході засідання радник з питань децентралізації в секторі охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою» Світлана Пхіденко розповіла про підтримку секторальних реформ в Україні, а з основними напрямками діяльності Вінницького ЦРМС в напрямку підтримки реформи ознайомила регіональний координатор з підтримки реформи охорони здоров'я Таміла Лепьошкіна.

Про стан реалізації медичної реформи у Вінницькій області розповіла начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна.

  • Завдяки закону «Про децентралізацію» розширюється мережа закладів охорони здоровя первинного рівня. На сьогодні у Вінницькій області створено 52 заклади. Крім цього 73% закладів, які стали комунальними некомерційними підприємствами на вторинному і третинному рівні,  вже готові укладати угоди з НСЗУ. А для цього кроку важлива участь органів місцевого самоврядування та ОТГ.

Окремо зупинилися на успішних прикладах, які вже пройшли шлях перетворення закладу на комунальне некомерційне підприємство. У цьому плані гарно спрацювали - Іллінецький міський ЦПМСД, Калинівський міський ЦПМСД,  Немирівський міський ЦПМСД, Томашпільський селищний ЦПМСД. Головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, які утворені в об’єднаних територіальних громадах Вінниччини, поділилися власними історіями успіху – найуспішнішим досвідом організації роботи комунального некомерційного підприємства у нових умовах господарювання та фінансування з Національної служби здоров’я України (НСЗУ). 

Ольга Задорожна підкреслила, що успіх медичного закладу залежить від кадрів. Щоб задовільнити потребу населення і лікарів, ЦПМСД повинен правильно складати фінансовий план.  

Директор Вінницького ЦРМС Олег Левченко, у свою чергу, зазначив, що основна мета реформи децентралізації – це не лише зміцнення матеріально-технічної бази, це зміна цілого процесу управління, а про медичну реформу потрібно говорити саме в контексті реформи децентралізації.