Найбільше хворіють у Шаргородському та Тиврівському районах.
-Зрозуміло, що понад 77 відсотків хворих не були щеплені від кору, або порушили календар щеплень. Смертельних випадків в області не зареєстровано, - розповідає заступник очільника департаменту.

Фахівець закликає дорослих і дітей проводити щеплення, адже вакцин в медичних закладах вистачає - в наявності 25 тисяч доз КПК, вони якісні та безпечні.
Як говорить начальник управління профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА Тетяна Бондаренко, в лікувально-профілактичних закладах області продовжується робота з імунізації дитячого та дорослого населення проти кору.

Не варто забувати про профілактику грипу, адже у цьому епідсезоні очікуємо на циркуляцію вірусів грипу A(H1N1) (Мічиган), A (H3N2) (Сінгапур) та вірус B (Колорадо). Допомогти у профілактиці грипу може вакцинація.

Як пояснює Надія Марусяк, на сьогодні в області понад сім тисяч випадків захворювання на грип та ГРВІ, а це на 22 % нижче епідемічного порогового рівня.
За словами заступника директора Департаменту, у Вінниці діє міська програма «Стоп грип», завдяки якій громадяни, що бажають захиститися від грипу, можуть отримати вакцину сплативши 50% вартості.

Оремо фахівці зупинилися на питаннях медичної реформи в області. Спеціалісти ДОЗ наголошували, що протягом трьох років кількість закладів сімейної медицини в області сімейної медицини поповнилась ще 15. Тепер в області 52 Центри первинної медичної допомоги. Всі заклади первинного рівня області підключені до електронної системи охорони здоров’я.

-Сьогодні мережа первинної медичної допомоги має у своєму складі 52 Центри, 317 амбулаторій та 795 ФАПів, - говорить начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна.

Загалом, 43 комунальні підприємства укладати договір  із Національною службою здоров’я, що становить понад 87% від загальної кількості закладів охорони здоров’я первинної ланки.
- Третя хвиля укладення договорів з НСЗУ завершується. З 1 січня заклади первинного рівня надання медичної допомоги не будуть отримувати фінансування з бюджету коштом медичної субвенції, а будуть фінансуватися коштом НСЗУ, - додала Ольга Задорожна.
З першого квітня 2018 року в Україні почала діяти кампанія «Лікар в кожну родину», яка має на меті вільний вибір сімейного лікаря, педіатра чи терапевта не залежно від місця проживання. Цією програмою скористалися понад 72% мешканців області.

-Усі заклади первинної медичної допомоги під'єдналися до електронної системи охорони здоров’я, лікарі «первинки» зареєстровані в «eHealth». Підписано більш як 1 135 908 декларацій. Це говорить рівень довіри до сімейного лікаря, - додає фахівець.

Кожного сімейного лікаря забезпечено автоматизованим робочим місцем. До кожного робочого місця підведено інтернет та забезпечено відповідним програмним забезпеченням.

Як відомо в області діє програма «Доступні ліки». Вона запроваджена з першого квітня 2017 року і спрямована на допомогу пацієнтам із серцево-судинними патологіями, цукровим діабетом 2 типу та бронхіальною астмою.

- В нашій області майже 320 тисяч пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями майже 10,5 - тис бронхіальною астмою, з цукровим діабетом ІІ типу - 48,6 тис. хворих, - наголошує заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОДА, Надія Марусяк.

Завдяки програмі «Доступні ліки» такі пацієнти зможуть безоплатно, або з частковою оплатою придбати потрібні ліки. які є Національному переліку лікарських засобів.

-Станом на перше грудня в області в програмі працюють 297 аптечних закладів. Лікарі за період роботи програми виписали пацієнтам більш як 900 тисяч рецептів, а в аптечній мережі відпущено в 83%, на загальну суму 36,65 млн. грн., - говорить заступник директора ДОЗ. Вона додає, що «Доступні ліки» будуть діяти впродовж першого кварталу 2019 року.

 

-Також в області з червня 2017 року офіційно розпочато виписування електронних рецептів на препарати інсуліну та їх відпуск в аптечних закладах. Аптечні заклади забезпечені препаратами інсуліну в повному обсязі, - говорить Надія Марусяк.
Майже за рік в аптеках області відпущено понад 90 тисяч рецептів на препарати інсуліну.