МОЗ України затвердив наказ «Про деякі питання застосування українськомовного варіанту Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ІСРС-2-Е), яким передбачено використання ІСРС в закладах ПМСД. Це нова система, яка дозволяє лікарям первинної ланки концентруватись на потребах пацієнтів, а не підлаштовуватись під зручність обробки кодів для формування статистики.

Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги (ІСРС) – це найбільш поширена класифікація, яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. Головний принцип системи – розуміння того, що в ПМД важливим є не тільки погляд лікаря на проблему пацієнта (діагноз) але і причина звернення пацієнта за медичною допомогою. Тому в ІСРС-2 можна кодувати причину звернення пацієнта.

Наказом МОЗ України від 26.01.2018р. №157 затверджено облікову форму 074-0 «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів», яку зобов’язані вести кожен лікар первинної ланки і заповнення якої передбачає використання ІСРС-2-Е.

У Вінницькій області відбулися тренінги щодо використання Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги у закладах. З сімейними лікарями працювали тренери з Вінниці, а саме – з ЦПМСД №3, ЦПМСД №2. Вони провели три тренінги. У них взяли участь лікарі Іллінецького, Вінницького, Липовецького, Оратівського районів.