Основні причини виникнення ДТП:

– ігнорування правил дорожнього руху;

– водіння транспортних засобів у нетверезому стані;

– перевищення швидкості руху;

– поганий технічний стан транспортного засобу;

– неякісний стан доріг.

За даними ВООЗ біля 30% осіб, які загинули при ДТП, могли б бути врятовані, якби їм протягом першої години правильно надали першу допомогу. Надання допомоги протягом перших 10 хвилин з моменту травми знижує смертність на 50%.

При наданні першої допомоги свої дії слід спланувати таким чином:

– винести потерпілого з небезпечного місця;

– швидко оцінити стан потерпілого, намітити послідовність і об'єм допомоги;

– при відсутності дихання і серцевої діяльності негайно приступити до проведення реанімаційних заходів (штучне дихання – 8-12 разів, закритий масаж серця – 60 разів за хвилину);

– зупинити кровотечу;

– захистити рану від забруднення;

– провести протишокові заходи;

– здійснити транспортну іммобілізацію;

– забезпечити термінову і оптимальну доставку потерпілого в лікувальний заклад.

У випадку ДТП у місті, де прибуття машини швидкої медичної допомоги очікується протягом 20-30 хвилин, немає потреби витягати потерпілих з автомобіля, якщо вони при свідомості, не стиснені деформованими частинами автомобіля і не потребують реанімаційних заходів або зупинки кровотечі. Якщо ж в автомобілі відчувається запах горілої електропроводки або розлитого бензину, потерпілих потрібно негайно перенести в безпечне місце.

Для України Тиждень безпеки дорожнього руху має важливе значення, адже його проведення підвищує рівень культури й дисципліни безпосередніх учасників дорожнього руху та забезпечує необхідне співробітництво між державними і громадськими організаціями, органами влади, міжнародними установами та засобами масової інформації.