Основним проблемним моментом діагностики цукрового діабету є його пізнє виявлення. Часто захворювання виявляється вже на стадії ускладнень. Тому важливо, щоб кожен знав, що це за проблема і як з нею боротися.

Саме з цією метою у 1989 році Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародна діабетична федерація офіційно проголосили 14 листопада як Всесвітній день діабету на світовому рівні. Саме в цей день народився Фредерік Бантінг, який разом із Джоном Маклеодом, Чарльзом Бестом та Джеймсом Колліпом винайшов препарат інсуліну й уперше успішно його застосував для лікування цукрового діабету (ЦД).

Проо те, як виявити цукровий діабет та як з ним боротися, говорили учасники прес-конференції, присвяченійої Всесвітньому дню цукрового діабету.

За словами президента громадської організації «Вінницька обласна асоціація ендокринологів», кожний рік дні діабету проходять під певними девізами. Цьогорічна тема: «Сім’я та цукровий діабет».

- Цукровий діабет – це не лише медична проблема, але й соціальна та економічна. Це захворювання, яке може спричинити сліпоту, призвести до ампутації кінцівок у пацієнта і таке інше. Тому проблематика боротьби з цією хворобою надзвичайно актуальна в усьому світі: практично кожна країна має затверджену на державному рівні національну програму боротьби з цукровим діабетом, – зазначив Пилип Прудиус.

Про ситуацію у Вінницькій області розповіла головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Швидюк.

- Поширення цукрового діабету серед населення Вінниччини щорічно зростає на 2 %. На початок 2018 було зареєстровано майже 51 тис пацієнтів. Станом на 1 листопада 2018 року пацієнтів, що отримують інсулін в області налічується біля 7 тис, з них 380 дітей. Варто зазначити, що з 2017 року область активно включилась в пілотний проект реінбурсації інсуліну.

За словами завідувачки кафедри ендокринології з курсом післядипломної освіти Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова Марини Власенко, у боротьбі з цукровим діабетом, окрім підтримки з боку держави, має ще бути глибоке розуміння пацієнтом захворювання, тобто правила профілактики та лікуванняповинен знати не лише лікар первинної ланки, а й сам пацієнт. 

Учасники заходу мали можливість почути про проблему боротьби із цукровим діабетом і від Ілони Микитюк - з  її власного досвіду.

- Я навмисне уникаю слів «хворію на діабет». Вважаю, що за підтпримки держави та соціуму можна досягти того, щоб діабет був не хворобою, а способом життя. Й насправді він не такий страшний, якщо знати, як з ним поводитися.

Для привернення уваги до цукрового діабету 14 листопада на Європейській площі відбудеться тематичний флеш-моб, а у ТЦ «SKY PARK» вінничани можуть пройти скринінг на раннє виявлення цукрового діабету.